Переляк теж пахне

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.12.2008 14:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6236

Як виявилося, люди можуть визначати стан страху і стресу один в одного на підсвідомому рівні, вловлюючи запах феромонів, що виділяються з потом.

Вчені зробили такі висновки у ході дослідження підпахового секрету наляканих парашутистів. Вони встановили, що запах страху викликає посилену реакцію у тих ділянках мозку, які пов'язані, відповідно, з емоціями страху.

Експертиза фінансувалася дослідним крилом Пентагону, що вже породило чутки про те, що незабаром виділять феромон страху з метою використання його у бойових діях, для наведення жаху на війська супротивника. Однак американське військове відомство заперечує цю інформацію.

"Ви можете створити фізичні симптоми у людей, але немає гарантій, що люди будуть налякані", - заявляє в свою чергу психіатр Саймон Уесселі з Королівського центру військових досліджень в галузі охорони здоров'я.

До цього часу більшість дослідників вважає, що люди не можуть визначати феромони, як це роблять ссавці, адже в останніх є якобсонова залоза у носі. Проте у людей ця особлива залоза не пов’язана із мозком.

Це далеко не перший досвід такого роду у військовій історії США. У 1950-1960-і роки розглядалася можливість тимчасового перетворення солдатів супротивника в сексуально стурбованих гомосексуалов, або гей-бомби. Від розвитку проекту у результаті було вирішено відмовитися на початковій стадії.

Ще одна забавна пропозиція передбачала використання спеціального хімікату, який би створював у партизан тривалий нестерпний запах з рота.

В середині 1990-х років ВВС США пропонувало вивчити можливість маркіровки солдатів супротивника дратівливими запахами або ароматами, які здатні привернути на ворожі позиції осоружних створень, на зразок мух, мурашок, бджіл, щурів і крупніших тварин. Це повинно було перешкодити ворогам загубитися серед мирних жителів.

Як повідомлялося раніше, цього року дослідники з ізраїльського інституту Вейцмана створили карту запахів, яка здатна визначати місцеперебування кожного з них щодо інших.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.