Метра не буде - їжте гречку

Автор/джерело -  © ЛIГАБiзнесIнформ



Дата публiкацiї - 5.12.2008 15:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6238

Незважаючи на те, що лінія метро на Теремки майже готова, вона може повторити долю станції “Львівська брама”, залишившись у законсервованому стані на кілька десятиріч.

Метро на Теремки ризикує залишитися недобудованим - мерія заборгувала.

За словами керівника прес-служби "Київметробуду" Валентина Кейбіса, майже всі заплановані роботи на новій дільниці Куренівсько-Червоноармійської лінії виконано на 95%. "Працювали у складних умовах - ґрунт насичений водами, порода нестійка, до того ж система підземних комунікацій заважала. Вперше за 60 років метробудівці зіткнулися з таким складним об'єктом", - відзначив він, пише газета "Сегодня".

Проте, закінчити свою роботу метробудівці не можуть через відсутність фінансування. Так, "Деміївська" готова повністю, "Голосіївська" і "Васильківська" майже облицьовані. Залишилося лише провести електрику, комунікації зв'язку і "закрити" всі ділянки зверху. За словами В. Кейбіса, на це піде 350 млн грн., а їх "зверху" не дають. Мало того, як з'ясувалося, мерія винна ще 250 млн. грн. за вже здані ділянки, 40 млн. з яких - ще за "Червоний Хутір" Сирецько-Печерської лінії, який відкрився ще у травні.

Саме тому станції доведеться консервувати. Однак і тут виникають проблеми - через борги "Київметробуд" збирається згорнути всі роботи і просто піти зі станцій, залишивши їх як є. Однак якщо попросять законсервувати і виділять на це гроші, метробудівці погодяться. Якщо ж станції залишити як є, може статися техногенна аварія - по-перше, через будівництво "зверху" (реконструкція Московської площі) вже готові тунелі можуть обвалитися, по-друге, при консервації під землею залишаються насоси, що відкачують воду. Якщо їх не буде, всі комунікації поступово затоплять грунтові води. Крім того, треба буде виставити охорону - є побоювання, що в умовах кризи станції просто розкрадуть.

Тим часом столична влада обіцяє знайти гроші на будівництво найближчим часом.

Нагадаємо, раніше три нові станції - "Деміївську", "Голосіївську" і "Васильківську" - планувалося відкрити у цьому році. Вартість будівництва трьох станцій - 1 млрд. 659 млн. грн. Однак заступник Київського міського голови Анатолій Голубченко заявив, що відкриття трьох нових станцій метрополітену перенесли з 1 січня 2009 року на День Києва.

Перші станції київського метрополітену було відкрито у 1960 році. За 48 років у Києві побудовано три лінії метро протяжністю близько 60 км, на яких розташовано 46 станцій. Пасажирообіг метрополітену складає близько 2,3 млн. людей на добу. До 2012 року у Києві планується відкрити 20 нових станцій метро. У результаті, протяжність ліній підземної залізниці збільшиться на 20 км.

Тим часом...

4 грудня 2008 року завершено збійку правого перегінного тунелю від станції «Деміївська» до станції «Васильківська». Прокладка тунелю довжиною 2264 метрів пройдена щитом німецької фірми CHERRENKNEHT, який точно розбурює масив і виконує обробку стінок тунелю бетонними кільцями, - повідомляє прес-служба КП "Київський метрополітен".

До повного наскрізного відкриття правого тунелю зі станції «Либідська» до станції «Васильківська» залишилось майже 120 метрів під Московською площею. Також залишилось провести роботи із завершення прокладення верхньої будови колії, монтажні та оздоблювальні роботи, благоустрій території.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.