Клімат на Марсі змінювався через кут нахилу планети. Землю чекає те саме

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 7.12.2008 22:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6252

Учені виявили ще один аргумент на користь схожості Землі і Марсу. Нові знімки, отримані за допомогою орбітального марсіанського апарату Mars Reconnaissance Orbiter, виявили сліди кліматичних змін на Марсі.

Явища, які привели до кліматичних змін на планеті, спостерігаються і на Землі.

За словами дослідників з каліфорнійського Університету технологій, кліматичні зміни на Марсі були спровоковані зміною кута нахилу планети при її русі навколо Сонця. Простіше кажучи, Марс, під час свого руху по орбіті навколо Сонця трохи розгойдується з одного боку в інший. Точною такий же процес у минулому неодноразово провокував зміни клімату і на нашій планеті.

"Коли рівень осьового нахилу планети міняється, то можна чекати перерозподілу потоків вуглекислого газу від полюсів до екватора, крім того зі зміною нахилу можна чекати і драматичніших змін", - говорить Кевін Люіс, один з учасників досліджень, повідомляє cybersecurity.ru.

Відзначимо, що на наший планеті кут нахилу орбіти змінюється, так за останніх 40 000 років Земля "розгойдувалася" від 22,1 до 24,5 градуса - зараз кут нахилу складає 23,5 градуса. Коливання на Землі викликали глобальні зміни клімату, настання льодовикових періодів і періодів потепління.

За словами учених, на Землі, також як і на Марсі від нахилу залежить кількість падаючого сонячного світла.

Mars Reconnaissance Orbiter за допомогою низки високоточних наукових інструментів зробив стерео-топографічні карти гірського ландшафту регіону Аравійських Земель на Марсі. Особливу увагу звертали на 4 кратери, розташовані там.

Дослідники ретельно проаналізували шари кам'яних відкладень осадкових порід з метою виявлення характерних шарів, що формувалися в різних кліматичних умовах.

Більшість виявлених шарів були від 2 до 10 метрів в товщину, що говорить про те, що вони формувалися впродовж приблизно 100 000 років кожен, нові шари з новою композицією і новим складом формувалися вже в змінених кліматичних умовах.

"Ці цикли - результат зміни кута нахилу Марса. В результаті його зміни змінюється лінія сонячного світла між полюсами і змінюється клімат на всій планеті", - говорить Кевін Люіс.

Учені також відзначають, що нарівні з циклами в 100 000 років на Марсі зафіксовані і наслідки глобальніших змін нахилу планети, які відбуваються приблизно кожні мільйон років.

При цьому, в даному випадку фахівці говорять про динамічні процеси вже в самій Сонячній системі, які чинять вплив як на Марс і Землю, так і на інші планети.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.