Вчені дослідили поширення щастя

Автор/джерело -  © Корреспондент.net



Дата публiкацiї - 8.12.2008 13:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6256

Поширення щастя серед людей можна порівняти з благотворним вірусом. Про це пишуть вчені з Британії і США в авторитетному спеціалізованому виданні British Medical Journal.

Щастя поширюється як вірус

За даними дослідження, проведеного Ніколасом Крістакісом із Гарварду і Джеймсом Фоулером з Університету Каліфорнії у Сан-Дієго, на основі опитувань 5 тисяч чоловік і їхніх 50 тисяч рідних і знайомих, щастя є колективною справою і це відчуття багато в чому залежить від щастя друзів і навіть щастя друзів друзів.

Радість однієї людини може поширитися далі й сприяти щастю людей, які стоять на кілька ступенів від нього. Так, якщо людина щаслива, вона збільшує шанси на щастя свого близького друга на 25%, друга цього друга - на 10%, і друга того друга - на 5,6%, стверджують вчені.

Були проаналізовані дані Framingham Heart Study, соціологічного дослідження серцевих захворювань, що охоплює 5 тисяч чоловік, починаючи з 1948 року. Так, як дослідження вивчало долю його учасників та їхніх нащадків протягом кількох поколінь, його автори записали докладну інформацію про близьких друзів та рідних кожної людини, щоб краще відстежити долю перших учасників.

Ця база даних стала ідеальною соціальною лабораторією для Крістакіса і Фоулера, які тричі за 20 років опитали кожного учасника та його друзів та близьких про їхній емоційний стан, пояснює автор статті Еліс Парк.

Нагадаємо, нещодавно дослідження протилежних щастю станів, страху і стресу, яке корегувалося Пентагоном, встановило, що вони можуть підсвідомо вловлюватися людиною із запахом феромонів, що виділяються потом, і навіть бути заразними.

За матеріалами Time


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.