Еколог заявив, що Дніпро у найближчому майбутньому може зникнути

Автор/джерело -  © Корреспондент.net



Дата публiкацiї - 8.12.2008 14:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6258

Через видобуток піску у водах Дніпра в районі Києва, річці загрожує небезпека зникнення. Судно-земснаряд по видобутку піску поруч з Південним мостом знов почав працювати - незважаючи на минулі скандали, пише ранкове видання “15 хвилин”.

Газета пише, що земснаряд заводу імені Ковальської невпинно працює, відкачуючи пісок по розгорнутій трубі.

"У тому місці горизонт знаходиться дуже близько, і якщо земснаряд його проб'є, то весь Дніпро просто піде через цю прогалину під землю", заявив еколог, член Асоціації рибалок України Олександр Честяков. За його словами, про це говорять останні результати досліджень, проведених інститутом гідробіології.

"Кубометр піску коштує 200 грн. Щодня завод видобуває 50 вагонів піску, через що, за останні три роки, Острів Великий зменшився на 23% і взагалі може зникнути", заявив Честяков.

За словами екологів, ще у серпні керівництву скандального заводу пропонували замовити спеціальну схему-графік із зазначенням зон, де можна рити, а де не можна, але завод відмовився.

Газета пише, що через розмив островів можуть впасти і мости: окрім тріщин в опорах Південного, екологічна інспекція виявила щілини і на Залізничному мості, який будується, - про це розповів держінспектор Віталій Просяник. Підтримує його і Честяков: "У встановлених семи опорах утворилися півтораметрові тріщини. Для того, щоб зміцнити міст, будівельники насипали посеред Дніпра острови та поставили п'ять нових опор".

І, нарешті, керівництво заводу не надало чиновникам документів, що дають право видобувати пісок, заявив Просяник.

Але представники заводу імені Ковальської не згодні. "Усі документи у нас є. Видобуток цілком законний і екології не шкодить. Є висновок інституту геології, який встановив, що дно у опор мосту за три останні роки навпаки піднялося на 3-5 метрів. Чи варто взагалі звертати увагу на заяву неспеціалістів в області будівництва? ", прокоментував ситуацію голова правління заводу Валерій Головаш.

У серпні столичні екологи заявляли, що через незаконний видобуток піску Південний міст може обвалитися у будь-який момент, а Дніпровські острови ризикують піти під воду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.