Генетики пов’язали діабет з порушенням біоритмів

Автор/джерело -  © medportal.ru



Дата публiкацiї - 9.12.2008 14:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6267

Діабет і високий рівень цукру в крові можуть бути пов’язані з порушенням функції гена, що бере участь в регуляції добових ритмів.

До таких висновків дійшла міжнародна група дослідників з Великобританії, Франції, Канади і Данії, спільна робота якої опублікована в журналі Nature Genetics.

Численні статистичні дослідження свідчать про зв'язок діабету, ожиріння і серцево-судинних захворювань з порушеннями сну. Відомо також, що гормон інсулін, з недоліком якого пов'язаний цукровий діабет, також виробляється в різних кількостях в різний час доби. Дані, отримані авторами нового дослідження, свідчать про те, що ці всі ці порушення взаємозв'язані на генетичному рівні.

У поле зору учених потрапила мутація rs1387153, пов'язана з геном MTNR1B. Цей ген контролює активність гормону мелатоніна, який, у свою чергу, регулює добові ритми, зокрема час сну і час активності.

При аналізі геномів великої групи добровольців учені виявили, що мутація rs1387153 статистично пов'язана з підвищеним рівнем глюкози в крові. На наступному етапі учені оцінили частоту цієї мутації у 6 тисяч французів і датчан, страждаючих діабетом другого типу, і у 9 тисяч здорових жителів цих країн. Як з'ясувалося, у діабетиків вона зустрічалася значно частіше, і її наявність була пов'язана з 20-процентним збільшенням ризику розвитку діабету 2-го типу.

За словами авторів дослідження, зростаючі дані про генетичні причини діабету дозволяють розраховувати на появу надійних генетичних тестів для виявлення людей з підвищеною схильністю до цього захворювання. Крім того, знання про зв'язок діабету з порушеннями регуляції добових ритмів дозволяє сподіватися на появу принципово нових методів лікування цього захворювання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.