Вежа ужгородського замку може впасти на житлові будинки

Автор/джерело -  © Газета по-українськи



Дата публiкацiї - 7.08.2006 14:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=627

В Ужгороді поблизу найдавнішої фортеці Закарпаття 12 житлових будинків опинились під загрозою знищення. У стіні однієї з веж - величезна тріщина. Будь-якої миті споруда може впасти на найближчу вулицю.

Мешканці будинків налякані, однак в МНС стверджують, що ситуація під контролем. За свою тисячолітню історію ця вежа витримала не одну атаку та штурм. Втім, не вистояла проти часу та недбалого ставлення. Нині тріщина сягає 25 сантиметрів завширшки.

- Проблема з цією тріщиною вже давно існує і, напевно, ніхто з теперішніх працівників не пам’ятає, коли вона з’явилася. Однак зараз ситуація надзвичайно складна, - розповіла Галина Титаренко, старший науковий працівник Закарпатського краєзнавчого музею.
Замок не ремонтували тривалий час через відсутність грошей. Їх вистачало лише на зарплату працівникам, оплату енергоносіїв та охорону. Коли МНС оголосило надзвичайний стан, резервний фонд виділив понад 3 млн гривень на реставрацію історичної пам’ятки.

- Залишилося дуже мало часу на виготовлення проектно-кошторисної документації, яку готує лише спеціалізований інститут, після цього треба оголосити тендер на будівельні роботи, а на Закарпатті будівельних організацій, які мають ліцензію, і які можуть це робити, наскільки я знаю, є лише дві, - сказав Василь Шеба, директор Закарпатського краєзнавчого музею.

Мешканці навколишніх будинків стурбовані і не можуть зрозуміти – чому ситуацію довели до критичної. Адже щороку фортецю відвідують десятки тисяч людей, і держава мала б бути зацікавлена у розвитку туризму.

Довідка "Аратти". Ужгородський замок - найімпозантніша будови сучасного Ужгорода. Це древній пам'ятник військового мистецтва й архітектури. Фортеця височіє над містом на тридцятиметровому пагорбі, що робить неповторною архітектурну панораму Ужгорода. В результаті археологічних розкопок у дворі замку відкриті залишки готичного храму середини 12 ст. Також тут знаходиться скульптура Геракла, відлита в 1842 р. Цікавою сторінкою історії Ужгородського замку є те, що саме тут визнали об'єднання з католицизмом 63 православних священиків. Таким чином, відбулося утворення нової, греко-католицької церкви на Закарпатті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.