Президент Ющенко і спікер Литвин поговорили

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 11.12.2008 12:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6274

Президент України Віктор Ющенко провів зустріч із новообраним Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.

Про це повідомила прес-служба.

Президент привітав Литвина з обранням на високу посаду.

Глава держави висловив сподівання, що обрання спікера розблокує роботу вищого законодавчого органу країни. «Сподіваюся, що це достатньо важливий крок для того, щоб зорганізувати продуктивну роботу парламенту», – сказав Ющенко.

Президент підкреслив, що ситуація в нашій державі «є дуже непростою, як у політичному сенсі, так і з економікою». Головне завдання сьогодні, за його словами, сконцентруватися над подоланням економічної кризи. Відтак Віктор Ющенко висловив сподівання, що ВР невідкладно розпочне розгляд та прийняття пакета антикризових законопроектів. «Це приблизно 22–23 закони. Я сподіваюся, що з наступного тижня ми так організуємо роботу, щоб ці закони поставити на перший план», – сказав Глава держави.

Також Ющенко очікує від парламенту прийняття Державного бюджету на 2009 рік. «Я думаю, важливо було поставити за завдання прийняти бюджет у цьому році й увійти у наступний рік, як того і вимагає законодавство, з бюджетом», – наголосив він.

Президент зауважив, що «по складності бюджет на 2009 рік – небувалий». «Починаючи з теми економіки, прогнозуються показники, які ставлять під сумнів дуже багато речей економічного порядку, зайнятості, і я сказав би, соціальних стандартів», – наголосив Глава держави. Над головним фінансовим документом 2009 року треба багато працювати, підкреслив Ющенко.

Президент також очікує, що найближчим часом Верховна Рада невідкладно розгляне близько півтора десятка законів, ініційованих ним як першочергові.

Глава держави наголосив, що парламент має до кінця року пропрацювати хоча б два тижні у пленарному режимі. «Я сподіваюся, що до кінця цього року буде два повноцінних парламентські тижні», – зазначив Ющенко.

Президент України також під час зустрічі порушив питання щодо роботи Національного банку України та Міністерства фінансів, звернувши увагу на неприпустимість політизації навколо їхньої діяльності. Президент попросив Голову ВР по можливості «стримувати гарячі заяви» в стінах парламенту щодо роботи Мінфіну та НБУ, оскільки такі заяви можуть призвести до «великих економічних втрат».

Під час зустрічі Глава держави також повідомив, що учора провів зустріч з місією Міжнародного валютного фонду, яка засвідчила, що Україна «гідно пройшла перший етап щодо виділення траншу МВФ». Водночас Президент зазначив, що його хвилює те, що в останні кілька днів лунають пропозиції, у тому числі і в парламенті, ухвалити рішення, що не відповідатимуть міжнародним зобов'язанням України, що може, в свою чергу, негативно позначитися на переліку міжнародних програм щодо України. Віктор Ющенко підкреслив, що важливо дотримуватися міжнародних зобов'язань, передусім, узятих країною при вступі до СОТ, щоб зберегти експортні можливості нашої держави. Він звернув увагу, що через негативні тенденції на світовому ринку падіння українського експорту на сьогодні становить 20%, і ця ситуація може погіршитись, якщо парламент робитиме непродумані кроки. «Володимире Михайловичу, я попросив би чинити мудро і не йти на поводу у солодких і легких речей», – сказав Президент.

У свою чергу Литвин підкреслив, що розуміє «всю складність і відповідальність з приводу того, що відбувається, і що потрібно робити». «Не така страшна криза, яка періодично притаманна світові, якщо є злагодженість, взаємна відповідальність і адекватні рішення», – сказав він.

«Якщо Верховна Рада зможе попрацювати у стабільних умовах до кінця цього року, якщо буде спільний підхід, це вселить надію в людей і дасть відповідні результати», – зазначив Голова ВР.

Замість післямови. Як бачимо - Президент вже не вважає, що політика НБУ не адекватна ситуації, хоча, не так давно мав іншу думку, наголошуючи на спекулятивних чинниках девальвації національної валюти та неспроможності фінансових регуляторів зламати ситуацію.

Втім, ми виборці, вже давно чекаємо від влади чітких й зрозумілих пояснень: чому саме фінансвоі проблеми олігархів вирішуються за наш рахунок? Чому й за яким правом нас позбавили невід'ємного права вільно розпоряджатися нашими, чесно заробленими коштами?

І, ми в тому переконані, ці питання - цілком законні і навряд чи можуть вважатися політизацією. А от порушення наших прав, гарантованих Конституцією, - називається не політикою, а криміналом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.