Генетики розшифрували половину генома неандертальця

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 11.12.2008 15:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6277

Команда генетиків з різних країн представила науковому співтовариству чорновий варіант половини розшифрованого генома неандертальця.

Учені доповіли про свої результати під час конференції, що проходила в Інституті Броада, пише журнал New Scientist.

За словами дослідників, кожна "літера" генетичного коду неандертальця була "прочитана" в середньому один раз. Джерелом генетичного матеріалу для учених стали тканини кістки, знайдені в Хорватії, вік яких оцінюється в 38 тисяч років. За цей час чимала частина ДНК була пошкоджена. Тому повністю відновити генетичну карту неандертальця зараз не уявляється можливим.

Проте, багато генів збереглися, і дослідники вже почали їх вивчення. Попередні результати дозволяють припустити, що неандертальці страждали несприйняттям лактози. Цей результат не є дивовижним, оскільки домашні тварини були приручені людьми близько десяти тисяч років назад.

Раніше та ж група учених розшифрувала послідовність мітохондріальної ДНК неандертальця, яка міститься не в ядрі, а в клітинних органеллах під назвою мітохондрії. Мітохондріальна ДНК значно коротше за ядерну (відповідно, в ній значно менше генів), тому вона краще зберігається у викопних зразках. Генетики "прочитали" кожну "літеру" близько 35 разів, тому отриману послідовність можна вважати надійною. Що стосується ядерної ДНК, то дослідників чекає на, - по-перше, отримання послідовністі частини генома, що залишилася, а по-друге, повторення розшифровки ще кілька разів, щоб переконатися у відсутності помилок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.