Конан-варвар міг бути кіммерійцем

Автор/джерело -  © NEWSru.com



Дата публiкацiї - 7.08.2006 16:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=629

Турецькі археологи мають намір довести існування Киммеріди - майже столітньої обителі одного з найдавніших народів Європи. Якщо в них це вийде, Конан-варвар, роль якого в кіно зіграв Арнольд Шварценеггер, може виявитися реальним історичним персонажем.

Боспор Кіммерійський (теперішня Керченська протока), карта з сайту travel.kyiv.org/crimea/

Як стверджує вчений Гюрджан Полат з Егейського університету, який сім років керує археологічною експедицією в античному місті Антандрос, що на північному заході сучасної Туреччини, "час справжніх відкриттів ще попереду".

"Ми намагаємося знайти свідчення поселення кіммерійців, що, відповідно до праць Стефана Візантійського, протягом 100 років існувало в Антандросе. Дотепер ця гіпотеза ще не підтверджена", - сказав турецький вчений.

Про існування киммерийцев у науковому світі дотепер єдності немає. Перші згадки про їх можна зустріти в Гомера. "Скоро прийшли ми до глубокотекучих вод Океану. Там кіммерян сумна обитель, покрита вічно вологим туманом і імлою хмар. Ніколи не виявляє оку людей там обличчя променистого Геліос", - говориться в "Одисеї". Гомер уявляє краї, де жили кіммерійці, як "переддвір’я царства мертвих".

Інформацію про них можна знайти й у Геродота. "Є в Скіфії Кіммерійські стіни, є Кіммерійські переправи, є й область, що називається Кіммерією, є і так званий Кіммерійський Боспор", - писав "батько історії". Саме він першим висунув версію про те, що кіммерійці залишили рідні краї під натиском скіфів і потім на якийсь час оселилися в Малій Азії.

Історію народу "гамміра" чи "гимміраї", як ще називали кіммерійців, також увічнили асирійські клинописні таблички, виявлені в результаті розкопок у Месопотамії. Вони говорять, що кіммерійська народність - дуже грізна сила античної епохи - виникла в Малій Азії в VIII у до н.е.
Для боротьби проти кіммерійців наприкінці VII ст. до н.е. об’єдналися Лідія й Ассирія, що нанесли їм поразку і вигнали з Малої Азії.

У багатьох візантійських працях говориться, що кіммерійці були кочовим плем’ям, а не осілим народом. У той же час стверджується, що вони близько 100 років жили в Антандросе.
"Ми розраховуємо знайти дуже значні артефакти під час розкопок, що підтвердять гіпотезу про існування Кіммеріди. Завдяки історичним відкриттям Антандрос у майбутньому може перетворитися в другий Ефес", - відзначив турецький археолог.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.