Кран-соло на біс. На Новий рік Газпром зіграє на крантику?

Автор/джерело -  © УНІАН-Аратта Україна



Дата публiкацiї - 15.12.2008 18:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6302

Експерти з енергетичних питань прогнозують, що ВАТ “Газпром” (Росія) може вдатися до обмеження постачання газу Україні в разі непогашення боргів.

Таку думку експерти висловили під час круглого столу «Як уникнути «газової війни» між Україною і Росією?» сьогодні в Києві.

«Запасу терпіння «Газпрому», я думаю, вистачить до 31 грудня, тобто до закінчення терміну дії поточного контракту від 14 березня 2008 року», – сказав керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.

Своєю чергою директор Міжнародного Інституту політичної експертизи (Москва) Євген Мінченко повідомив: «Наскільки я знаю, вищий менеджмент «Газпрому» скасував свої новорічні канікули, і всі готуються зустрічати Новий рік на робочому місці. Тому, на жаль, я боюся, що нас чекає такий же веселенький Новий рік, причому абсолютно з суб`єктивних причин».

Він додав, що «можливості домовлятися в української сторони є стовідсоткові».

Як повідомлялося раніше, 25 листопада НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" домовилися про погашення до 1 грудня 2008 року заборгованості за газ, поставлений в Україну у вересні, і частини боргу за жовтень.

За оцінкою російської сторони, заборгованість "Нафтогазу" за газ, поставлений у вересні, жовтні та листопаді 2008 року, з урахуванням пені та штрафів, становить 2,4 млрд. дол.

2 грудня "Нафтогаз Україну" попросив "Газпром" про відстрочення за розрахунками з газовим боргом за вересень і частково за жовтень. За словами офіційного представника російського холдингу Сергія Купріянова, борг за постачання газу у вересні українська сторона не сплатила.

За словами керівників Нафтогазу, затримка із проплат російській стороні викликана неможливістю придбати на МВБ валюту для взаєморозрахунків.

Переговори, наразі, тривають.

Нагадаємо, що на зламі 2005-2006 років конфлікт навколо цін на газ для України призвів до його короткочасного відключення газу та збою постачання в Європу.

Від “Аратти”: як на нас - дуже цікава ситуація склалася навколо проплат за спожитий газ. Наприклад, ми досі не можемо уторопати, чому державне підприємство, яке постачає пальне українським споживачам має купувати валюту на міжбанку? Невже, враховучи стратегічне значення Нафтогазу, НБУ не може конвертувати валюту для розрахунків із Росією окремо?

Проте, ми маємо підозру, що хтось в вищій державній владі прямо зацікавлений:

- у тому, щоб Росія перекрила кран і у цьому прямо звинуватити Тимошенко, хоча, як загальновідомо, у уряду немає власного обмінного пункту;

- у тому, щоб Росія, отримала залізний аргумент для штучного загвининчування ціни на газ для України на кабальних умовах і тим самим використала газовий козир для приходу до влади промосковських політиканів;

- у тому, щоб на тлі штучного банкрутства Нафтогазу або за технічні борги по-дешевці здати Москві українську ГТС.

Інших пояснень щодо цих інтриг навколо труби - у нас немає.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.