У магнітосфері Землі виявили новий шар

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 15.12.2008 22:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6305

У магнітосфері Землі виявили невідомий до цих пір шар - теплу плазмову оболонку. Відкриття було зроблене групою дослідників під керівництвом Чарльза Чапелла (Charles Chappell), яка аналізувала дані п’яти супутників.

Учені опублікували результати своєї роботи в журналі Journal of Geophysical Research. З прес-релізом можна ознайомитися на сайті Університета Вандербільта.

Земна магнітосфера є областю навколо нашої планети, усередині якої діють магнітні сили. Найбільш вірогідною причиною появи магнітного поля є рух рідкої частини ядра Землі. Магнітосферу не можна побачити неозброєним оком, проте про її наявність свідчить рух заряджених або полярних частинок, які прискорюються під дією магнітного поля.

За роки вивчення магнітної оболонки Землі вчені отримали уявлення про ті або іншї її частини. Автори даного дослідження зосередилися на русі низкоенергетичних іонів, що розгоняються до вищих енергій в різних областях магнітосфери. Аналіз показав, що в магнітосфері повинен бути присутній окремий шар, що володіє певним набором властивостей.

Слідуючи результатам свого дослідження, учені зробили висновок, що тепла плазмова оболонка - це невеликий шар, який формується на нічній стороні Землі, продовжується на денну сторону і поступово зникає. Виявлений шар утворюють заряджені частинки з низькою енергією, які піднімаються від Землі в районі її полюсів і "подорожують" в магнітному хвості планети. У певний момент через вигин магнітного поля напрям їх руху змінюється на протилежний, і частинки спрямовуються назад до Землі.

Вивчення властивостей магнітосфери Землі є вельми важливим завданням, оскільки магнітне поле захищає мешканців планети від згубної дії космічних частинок, наприклад, сонячного вітру, і зміни в цьому "захисному щиті" можуть мати необоротні наслідки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.