Криза довіри. НБУ втрачає відчуття реальності

Автор/джерело -  © УНІАН-Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 17.12.2008 11:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6316

Підняти гривню Національний банк обіцяє найближчим часом.

Голова фінустанови Володимир Стельмах заявляє - до межі - 6 гривень за долар нацвалюта повернеться, але тільки якщо населення віддасть назад банкам 8 мільярдів доларів депозитів. Це - ті гроші, які були відкликані.

В НБУ також мають намір проводити активнішу політику на міжбанку, щоби пом`якшити девальвацію. Учора на міжбанку за долар просили 8,35. Євро продавали в діапазоні 11,36 грн -11,49 грн. Нацбанк на ринок вийшов і продавав долар по 7 гривень 66 копійок.

Сьогодні вранці на готівковому валютному ринку продовжилося швидке падіння гривні. Станом на 9.00 в багатьох обмінних пунктах за американський долар просять вже 9 гривень, а за євро – 12,5-12,7 гривень.

Середній курс купівлі долара склав 8,4333 грн., продажу – 8,9278 грн . Євро купувався в середньому по 11,5167 грн., продавався – по 12, 5667 грн.

При тому, купити тверду валюту у більшості обінників - просто нереально.

Від “Аратти”: навіть школяреві зрозуміло, що для того, щоб громадяни повернули свої заощадження у банківські установи - потрібно аби вони відновили довіру суспільства.

Проте, як бачимо, саме із цим так звані банкіри й не поспішають. Починаючи із самого Стельмаха. Бо інакше зрозуміти його оборудки із щедрими подачками одним так званим "своїм" і інгнорування потреб інших банків просто неможливо.

І не треба бути таким геніальним банкіром сучасності, як Віктор Ющенко, щоб зрозуміти, що найбільшим спекулянтом на українському валютному ринку є не громадяни, а самі банківські установи. Це також очевидно.

Як очевидно, що саме банки воліють вирішувати свої проблеми, створені ними ж самими, виключно за рахунок клієнтів, що повністю відповідає світоглядній моделі так званого вітчизняного банківського бізнесу.

До речі, щось ні Стельмах, ні Ющенко ні хто інший ні півслова не мовили про страхові банківські фонди, а саме - куди вони зникли? Адже, за прямою вимогою чинного законодавства такі мають бути у кожному банку для гарантування недоторканості грошей вкладників. І в якому напрямку вони випарилися?

Можемо запевнити панів Стельмаха і Ющенка, що із цього варто б почати діалог із населенням, а не із огульних звинувачень народу у спекуляції чи панічному ажіотажі. Переконайте народ у тому, що їхні заощадження будуть недоторканні навіть якщо почнеться Потоп - і тоді довіру буде повернуто. І тоді ми будемо довіряти вам свою трудову копійчину. Як і повіримо у міць національної валюти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.