Уряд підпорядкував евакуатори ДАЇ

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.12.2008 13:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6327

Уряд затвердив Порядок тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках.

Як повідомила прес-служба, відповідна Постанова Кабінету Міністрів прийнята на засіданні Уряду вчора, 17 грудня.

Затверджений Порядок, зокрема, передбачає, що доставлення транспортних засобів на спецмайданчик здійснюється за допомогою евакуаторів, після чого уповноважена особа ДАІ у присутності 2-х свідків робить запис до протоколу про адміністративне правопорушення та про тимчасове затримання транспортного засобу. Якщо водій з’являється на місці правопорушення під час завантаження транспортного засобу, тимчасове затримання не проводиться, а оформлюється протокол про адміністративне правопорушення.

Повернення ж транспортного засобу здійснюється за письмовим зверненням його власника, водія за умови оплати ним витрат, пов’язаних транспортуванням та зберіганням.

Даний документ дозволить оперативно впливати на ситуацію з попередження заторів на дорогах та забезпечувати належне зберігання майна громадян. Це також суттєво вплине на підвищення безпеки дорожнього руху та дисциплінованості водіїв транспортних засобів.

Окрім того, згідно з постановою, МВС доручено забезпечити функціонування спеціальних майданчиків і стоянок ДАІ для зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів.

Замість післямови. До ухвалення цієї Постанови уряду, евакуацію транспортних засобів правопорушників здійснювали комунальні підприємства українських міст, а кошти правопорушників надходили до місцевих бюджетів.

Ведення такого порядку викликало неоднозначний резонанс у суспільстві, оскільки, із одного боку - транспортні засоби, припарковані у невстановлених місцях, а подекуди - із зухвалим ігноруванням дорожніх знаків, створююють постійну аварійну ситуацію на дорогах населенних пунктів і становлять реальну небезпеку для життя та здоров'я громадян. З іншого - одразу ж після введення нововведення почалися масові зловживання та відверті корупційні дії місцевих чиновників. До того ж, евакуація фактично порушує, гарантоване Конституцією, право на недоторканість приватної власності громадянина.

Наразі, ми вважаємо, що зазначена Постанова навряд чи вирішить проблему, оскільки власне засоби евакуації належать або ж міській владі ( у кращому випадку), або ж взагалі, орендуються у приватних осіб. На наше переконання - це створює реальні умови для вчинення протиправних дій. Як на нас, то евакуацію транспортних засобів варто було б передати МНС, як спеціалізованому державному органові, призначеному для ліквідації надзвичайних ситуацій, а суму зазначеної послуги, затвержену на державному рівні, додавати до адміністративного стягнення за порушення правил дорожнього руху. При чому, стягнення має обов'язково здійснюватися за рішенням суду. Тоді б було остаточно покладено край так званому бізнесу, до речі - надприбутковому.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.