Чому програє Iзраїль?

Автор/джерело -  © Олег СТЕЦИШИН, Експрес



Дата публiкацiї - 7.08.2006 21:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=633

На думку експертiв, iзраїльськiй армiї протистоїть добре пiдготовлене вiйськове угруповання.

На Близькому Сходi триває повномасштабна вiйна iз застосування авiацiї, флоту, пiхоти та важкої зброї, вiйна, яка справляє суперечливе враження. Бо, з одного боку, це типова сучасна вiйна, коли масово руйнують цивiльну й вiйськову iнфраструктури ворога, коли нiхто не звертає уваги на численнi жертви серед мирного населення. А з iншого...

Уже впродовж мiсяця найсильнiша армiя регiону - iзраїльська - безперервно бомбардує, обстрiлює, проводить спецоперацiї проти Лiвану та його iсламських терористiв iз "Хезболли". А ефективнiсть цих воєнних дiй навiть нефахiвцевi в цiй сферi видається дуже i дуже сумнiвною. Адже ракети "Хезболли" - як падали, так i падають на територiю Iзраїлю, увесь час розширюючи ймовiрну зону ураження. А з iншого - славетним iзраїльським командос так i не вдалося анi знищити самих терористiв, анi лiквiдувати їхнього лiдера - шейха Насруллу.

Навiть бiльше, iзраїльтяни так i не зумiли знайти своїх викрадених солдатiв i перекрити шлях постачання бойовикiв боєприпасами. Як результат - "антитерористична операцiя" до непристойностi затягнулася, а авторитет Iзраїлю у свiтi стрiмко падає. I не допомагають навiть надзусилля Сполучених Штатiв та пропагандистськi таланти iзраїльских лiдерiв. А ООН усерйоз розмiрковує над перспективою втручання у цей конфлiкт.

Чому ж так погано iзраїльтяни протистоять iсламiстам? Експертну оцiнку "Експрес" попросив дати Михайла Самуся, фахiвця Центру дослiдження армiї, конверсiї та роззброєння:

- Чому Iзраїлю не вдається побороти "Хезболлу"?

- Насамперед тому, що угруповання "Хезболла" не таке вже й мале, як дехто може думати. У тих лавах до кiлькох тисяч добре пiдготовлених бойовикiв i ще кiлька тисяч резервiстiв iз числа лiванських шиїтiв. Тобто iзраїльськiй армiї протистоїть добре пiдготовлене угруповання, яке веде партизанську вiйну. А партизанську вiйну виграти регулярнiй армiї дуже важко.

Тому й не слiд дивуватися, що Iзраїль так мало досяг, використовуючи найсучаснiшу технiку. Бо цим перемогти партизанiв складно. Iсторiя свiтових вiйн ряснiє прикладами, коли дуже потужне вiйсько не могло перемогти "купки" незрозумiлих людей з автоматами.

Крiм того, озброєння "Хезболли" дуже добре пiдходить саме до такого партизанського опору. Бойовики, зокрема, озброєнi автоматами рiзних систем - вiд АК до М-16, ручними кулеметами, протитанковими гранатометами, керованими ракетами (в тому числi радянського виробництва "Малютка" та сучасними iранськими ракетами "Тупан" i "Тупан-2").

Що ще непокоїть Iзраїль - ракетнi обстрiли бойовикiв. Їх проводять системами залпового вогню, якi є варiантами радянських систем "Град". Однак у "Хезболли" вони зробленi в мобiльному варiантi. Якщо "Град" розташовують на вантажiвках, то в "Хезболли" цi установки мають лише по кiлька секцiй, якi можна доставляти вручну. Тому бойовики можуть дуже швидко обстрiлювати i так само швидко вiдступати з бойових позицiй. А це утруднює Iзраїлевi боротьбу з угрупованням.

А ще - "Хезболла" з часу вiдступу Iзраїлю з пiвденного Лiвану створила там дуже потужну iнфраструктуру для партизанської кампанiї: гнiзда для снайперiв, вогневi позицiї, засiдки. Тому дуже важко, не проводячи масштабної сухопутної кампанiї, лише за допомогою авiацiї завдавати шкоди бойовикам.

- Чому, на вашу думку, нiчого не чути про присутнiсть у Лiванi лiванської ж армiї? Чому вона не опирається вторгненню на свою територiю iноземних вiйськ?

- Нам справдi важко зрозумiти, чому, коли бомбардують державу, її регулярної армiї нiде не видно. Але рiч у тiм, що лiванська армiя дуже слабка й нечисленна. За пiдрахунками лiванських вiйськових джерел, вона може нараховувати лише 38 тисяч воякiв i не здатна реально протистояти нападовi. Тим бiльш - протистояти авiанальотам й артобстрiлам. Ця армiя може, звичайно, втрутитися, та лише тодi, коли Iзраїль розпочне повномасштабну сухопутну операцiю. А її iзраїльтяни наразi у великому обсязi не проводили.

Натомiсть "Хезболла" створена 1982 року, коли Iзраїль ввiв свої вiйська в пiвденний Лiван. I вiдтодi саме "Хезболла" - основна сила оборони пiвдня країни. Оскiльки ж полiтичне керiвнитво Лiвану запевняє, що уряд не контролює дiяльнiсть "Хезболли", то населення бiльше покладається саме на допомогу угруповання, а не власної армiї.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.