У Кремлі - традиційно новорічне соло на крантиках

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.12.2008 16:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6332

Кремль прагне вирішити фінансові проблеми наповнення російського бюджету за рахунок українців. Адже, ціни на нафту, а відповідно, й на газ впали в усьому світі.

"Газпром" з 1 січня не постачатиме газ Україні, поки не отримає оплату заборгованості за вже поставлені об'єми і не укладе нові контракти.

Про це заявив на прес-конференції в четвер офіційний представник холдингу Сергій Купріянов.

Він пояснив, що "українські колеги перерахували сьогодні 800 млн. доларів в рахунок боргу за постачання газу восени, але повідомили при цьому, що більше до нового року нічого не заплатять".

За словами Купріянова, це означає, що заборгованість за постачання за листопад і грудень, з урахуванням штрафних санкцій, на загальну суму 2 млрд. доларів на рахунок "Газпрому" не поступлять.

"Тому проблеми 1 січня після цих платежів залишаються", - сказав він. "У нас не буде юридичних підстав для постачань газу, і ми не зможемо перейти на прямі контракти з Україною, поки не буде погашена ця заборгованість", - сказав він.

Як повідомив Купріянов, від імені голови правління "Газпрому" всім партнерам-споживачам газу будуть направлені листи з докладним викладом ситуація і оцінкою рисок.

"У європейських столицях в цілому розуміння позиції Росії, у зв'язку з проблемами на українській ділянці газового транзиту, є", - заявив Купріянов. "Очевидно, що зрозуміти, чому при ціні в 179 доларів за тисячу кубометрів нам за газ не платять, нашим колегам в Німеччині, Угорщині або Австрії, дуже складно", - підкреслив він

Між тим пан Купріянов злегка прибрехав, бо НАК "Нафтогаз України" не повідомляла ВАТ "Газпром" і Rosukrenergo про те, що після перекладу 800 млн доларів за спожитий природний газ вона припинить розрахунки по боргах до кінця року, про що повідомив начальник управління по зв'язках з громадськістю компанії Валентин Землянський.

"Погашення кредиторської заборгованості перед Rosukrenergo йде в штатному режимі, підтвердженням чому якраз і є переказ чергового траншу в 800 млн. доларів", - сказав Землянський, коментуючи заяви "Газпрому" про відмову української сторони платити за постачання газу в листопаді-грудні.

Землянський підтвердив озвучену слова Президента України Віктора Ющенка про те, що найближчим часом "Нафтогаз України" має намір перевести в рахунок погашення довга ще 200 млн. доларів.

Газпромларчик відкривається просто

"Газпром" чекає, що світові ціни на газ в 2009 році складуть 260-300 доларів за тисячу кубометрів, повідомив журналістів зампред правління "Газпрому" Олександр Медвєдєв.

"Середньорічний рівень цін буде приблизно $260-300. Якщо все буде нормально", - сказав він, відзначивши, що цей прогноз підтверджений провідними світовими агентствами.

Як показує історія "партнерства" із російським монополістом, істерія навколо так званих українських боргів із подальшим шоу гри на крантиках у Москві трапляється тоді, коли треба проштовхнути різке удорожчення палива. Попри вже існуючі домовленості.

Як, наприклад, це було на початку 2006 року. Нагадаємо, що тоді, Москва покарала українців за Майдан, піднявши ціну із $50 до $235 за тисячу кубометрів. Попри умови діючої на той момент міждержавної угоди, яка прямо забороняла подібні односторонні дії.

За матеріалами російських інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.