Порошенко теж звинуватив банки у валютних спекуляціях

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 18.12.2008 23:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6339

Три комерційні банки можуть бути позбавлені ліцензії НБУ.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив Голова ради НБУ Петро Порошенко.

За словами голови ради НБУ, під час перевірки Нацбанком цих банків, були виявлені значні порушення кредитно-фінансової сфери. Порошенко не виключив, що НБУ може вдатися до відкликання ліцензій.

Порошенко прогнозує, що найближчими днями відбудеться зміцнення гривні. Він також вважає, що несправедливо звинувачувати населення в панічних настроях та девальвації гривні. За його словами, населення України в даній ситуації "веде себе толерантно".

На думку Порошенка, основний чинник високого курсу долара – це не панічні настрої населення, а валютні спекуляції окремих банків та кризова ситуація в економіці. Зниження та стабілізація курсу долара, за його словами, залежатиме від того, наскільки правильними та скоординованими будуть дії влади в подоланні кризи.

Говорячи про курсову політику НБУ, Порошенко зазначив, що рада НБУ має зауваження до правління з приводу існування двох валютних курсів (офіційного та міжбанківського). "Ми переконані, що курс має бути один", - сказав він.

Також Порошенко говорить, що на сьогодні вже спостерігаються певні ознаки стабілізації на валютному ринку. Це, за його словами, поки що не стосується валютного курсу, однак ці ознаки стосуються платіжного та торгівельного балансу, скорочення обсягу імпорту та стабілізації обсягу експорту.

Крім того, Порошенко вважає неприйнятним курс 9,5-10 грн/дол. "Курс має бути нижчим", однак наскільки, залежатиме від ситуації в реальному секторі економіці та заходів влади, сказав він. Порошенко заявляє також, що НБУ має достатній золотовалютний резерв для інтервенцій з підтримки гривні.

Як повідомлялося раніше, Президент України Віктор Ющенко наголосив на необхідності "покарати банки, в яких НБУ знайде значні порушення". Ющенко також повідомив, що буде перевірена більша частина українських банків.

Сьогодні прем'єр Юлія Тимошенко публічно звинуватила Голову правління НБУ Стельмаха у махінаціях із іноземною валютою та дестабілізації валютного ринку країни. За її словами ці злочини кришує Секретаріат Президента України.

Тимошенко повідомила, що тільки за останній місяць НБУ викинув в обіг емісію у 40 млрд. грн., за які комерційні банки улаштували ажіотажну скупку валюти, щоб заробити на спекулятивних операціях.

Тимошенко зажадала від Президента Ющенка подання про негайну відставку Стельмаха та розслідування ГПУ валютних махінацій керівництва НБУ та комерційних банків.

У відповідь керівник СП Віктор Балога назвав звинувачення Тимошенко спробою перекласти відповідальність за власні прорахунки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.