Мінфін розповів, як влада приборкає валютних спекулянтів

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.12.2008 14:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6344

У зв’язку з численними зверненнями засобів масової інформації щодо змісту пакету першочергових заходів для стабілізації ситуації на валютному ринку України, який обговорювався під час зустрічі Президента України Віктора Ющенка з головою Національного банку України Володимиром Стельмахом та Міністром фінансів України Віктором Пинзеником 18.12.2008 року, прес-служба Міністерства фінансів України повідомляє:

За результатами наради було запропоновано здійснити наступні заходи, що стосуються трьох блоків питань.

Перший блок стосується дій НБУ на валютному ринку України по застосуванню інтервенцій. Він включає наступні принципові пропозиції:

1.Національний банк зранку 18.12.2008 заявляє про свою участь на міжбанківському валютному ринку (продаж валюти) за курсом
8,95 грн. за 1 дол. США.;

2.Національний банк заявляє про свою участь в торгах на валютному ринку 19.12.2008 року за курсом 8,7 грн. за 1 дол. США.;

3.Офіційний курс гривні залишається незмінним;

4.На понеділок 22.12.2008 року оголошується проведення валютного аукціону;

Другий блок рішень стосується обмеження попиту на іноземну валюту. Він включає наступні ключові речі:

1.Повне припинення, на кілька тижнів, рефінансування комерційних банків (крім операцій з ОВДП);

2.Підвищення ставки за кредитами «овернайт»;

3.Оголошення про проведення щоденного розміщення депозитних сертифікатів НБУ, підвищення ставки доходності за цими сертифікатами до 18-20%;

4.Оголошення про купівлю НАК “Нафтогазом України» іноземної валюти безпосередньо в НБУ поза валютним ринком. І таким чином буде здійснюватися купівля валюти й надалі.

5.Підвищення облікової ставки НБУ до 18%.

Третій блок рішень стосується наступного контролю або так званого «пост-аудиту» законності здійснення валютних операцій комерційними банками України. Він включає в себе наступні пропозиції:

1.Обов’язкове подання звітності банками про купівлю валюти для потреб клієнтів і для власних потреб щоденно та її використання в розрізі кожного клієнта;

2.Перевірка 20-ти комерційних банків, які займались валютними операціями з метою спекуляцій. Позбавлення таких банків валютних ліцензій. Задля цього пропонується подання звітності банками про використання купленої в період з 1-го по 17 грудня 2008 року валюти для потреб клієнтів та для власних потреб.

«Це надзвичайно важливі першочергові дії, які перебувають у компетенції Національного банку України, і, які здатні взяти під контроль ситуацію та стабілізувати обмінний курс національної валюти. У ситуації на валютному ринку, яка мала місце до вчорашнього дня, - велика спекулятивна складова, що не має під собою економічних підстав», - зазначив Міністр фінансів Віктор Пинзеник.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.