БЮТ наполягає на відповідальності НБУ за спекулятивні операції

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.12.2008 16:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6346

Сьогодні фракція БЮТ у парламенті виступила із заявою щодо ситуації на валютному ринку України.

Ми надаємо текст заяви без змін та коментарів:

ЗАЯВА
Фракції «Блок Юлії Тимошенко» у Верховній Раді України
Стосовно ситуації, яка склалася із виконання засад гровошо-кредитної політики на 2008 рік


Протягом останніх двох місяців в Україні відбувається цілеспрямована руйнація національної валюти нашої держави. На сьогодні довіру населення та суб’єктів економіки до національної валюти повністю зруйновано. Те, що відбувається з гривнею, - це штучні процеси, які не пов'язані з об'єктивним станом економіки України та світовою фінансово-економічною кризою. Головною причиною безпрецедентних темпів падіння гривні є неефективна, непрозора та позбавлена системного підходу діяльність Національного Банку України.

Саме Нацбанк України під патронатом Президента та ще декількох банків здійснює методичну, цілеспрямовану політику по тотальній дискредитації національної валюти з єдиною метою – замаскувати тіньові, злочинні операції, які забезпечують надприбутки для обмеженого кола людей.

Створена ціла система побудови масштабних спекулятивний операцій з курсом гривні. Керівництво НБУ не цікавить реальний сектор економіки, його проблеми, соціально-економічний стан працездатного населення України та стабільна підтримка соціально незахищених верств населення України.

Заручником цих великомасштабних спекулятивних операцій став бюджет України на 2009 рік. Уряд не може скласти основний фінансовий документ країни, від якого залежать доходи найбільш вразливих верств населення, життєзабезпечення всієї економічної системи держави. Грошово-кредитна політика валютного курсу ставить під загрозу закупівлю природного газу, через що Україні загрожує енергетичний колапс.

У цьому зв’язку вся відповідальність за можливі незворотні наслідки для української економіки, за тотальне зубожіння українського народу сьогодні лягла у відповідності до Конституції на Президента та Національний Банк, бо саме Нацбанк України, у відповідності до основного закону, наділений надзвичайними повноваженнями, який не має жоден центральний банк країн світу. Відповідно до положень Конституції України, НБУ на свій розсуд визначає грошову-кредитну і валютно-курсову політику, підзвітний фактично Президенту України, водночас повністю ігнорує зауваження та пропозиції Уряду та Верховної Ради України.

Внаслідок діяльності Нацбанку, значна кількість людей в Україні на світовій фінансовій кризі втрачає гроші, втрачає кредити, втрачає квартири, втрачає все, що купувалось на основі цих кредитів, а невеличка купка людей під прикриттям президента, голови Національного банку і штучних банків, які для таких цілей створені, заробляють сьогодні мільярдні статки.

Саме тому, особливе обурення викликають заяви очільника держави, у яких він намагається, вигородити недолуге керівництво НБУ, а всю відповідальність за злочинні дії державних банкірів перекладасти на українських громадян.

З огляду на це, фракція «Блок Юлії Тимошенко» заявляє: Верховна Рада України зобов’язана всесторонньо, на основі Конституції України, її законодавства та міжнародних норм функціонування банківської системи, провести глибокий, детальний аналіз та розслідування діяльності центрального банку України, причин крайнього знецінення національної валюти і притягнути до відповідальності тих, хто організацією масштабних оборудок ставить під загрозу економічну безпеку України.

Саме для цього за ініціативою фракції «Блок Юлії Тимошенко» створена вчора у цій залі Тимчасова Спеціальна Комісія, яка врешті решт зупинить знущання над національною грошовою одиницею!


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.