Ющенко, Балога і компанія хотіли заробити на біді українців шалені мільярди

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 20.12.2008 19:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6350

Президент України разом із наближеними до нього особами та структурами планували заробити 4 млрд. 550 млн.грн. на незаконних махінаціях з валютним курсом.

Ці руки ніколи не крали...

Про це заявила сьогодні на брифінгу Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

За словами Глави Уряду, під керівництвом Президента України була спланована і реалізована схема обвалу гривні. "Це така небагатоходовка. Але в той же час це давало їм право заробити чистими буквально за декілька десятки днів 4 млрд. 550 млн. грн. І безумовно, в цьому були задіяні всі учасники процесу: Президент, голова Національного банку, його заступник пан Шаповал, Фірташ Дмитро, який стояв за банком "Надра" і Віктор Балога, який був асистентом проведення цієї оборудки. І тільки від Президента України давалися вказівки голові НБУ кому видавати емісійні гроші, яким банкам, на яких умовах, кому продавати валюту по заниженому курсу. І все це відбувалося в телефонному режимі", - заявила Прем’єр-міністр.

Юлія Тимошенко нагадала, що під час додаткової емісії гривні в обсязі 40,3 млрд.грн., була побудована непрозора система як встановлення валютного курсу, так і направлення цих коштів для національної банківської системи. Зокрема, за її словами, НБУ постійно продавав валюту по курсу, нижчому від ринкового. "Це значить, що до такого пільгового курсу були допущені тільки окремі банки, які потім виходили з цими купленими доларами на вторинний ринок і продавали вже їм по ринковому курсу ", - повідомила Прем’єр-міністр. При цьому, за словами Глави Уряду, банки, які допускалися до цієї схеми, платили хабарі.

"В цілому, враховуючи весь обсяг проданої валюти НБУ банкам, яким на корупційній основі давався доступ до такого курсу заробили більше 2 млрд. доларів, – це якраз і є різниця між заниженим курсом НБУ і ринковим, за яким потім банки перепродували цю валюту", - підкреслила Глава Уряду.

Крім того, Прем’єр-міністр заявила, що емісійні гроші розподілялися між українськими банками непрозоро і нерівномірно. Зокрема, левова частина – 7,1 млрд. грн. – дісталася банку "Надра", хоча в Україні працює більше 180 банків.

"Це макрокорупційна, макроспекулятивна операція, яка прямим чином руйнує національні інтереси країни, руйнує стабільність економіки, фінансової системи, нищить гривню і практично знищує родини", - зазначила Юлія Тимошенко.

За словами Юлії Тимошенко, в поточному році дефіциту долара в Україні не було, і за наявності 131,8 млрд. доларів попит був лише на 84,9 млрд. доларів.

"Ці цифри доводять, що ніякого дефіциту долара на внутрішньому ринку України не було", - сказала вона.

Згідно даним Кабінету міністрів, переданим журналістам після брифінгу, в 2007 році надходження валюти в країну склали $111 млрд., а продаж - $68,1 млрд.

Окрім того, за даними Кабінету міністрів, надходження іноземної валюти до України в IV кварталі 2008 року склали $23,5 млрд. при продажі іноземної валюти на рівні $12,8 млрд., тоді як за перший квартал поточного року ці показники склали $27,7 ним $18,1 млрд. відповідно.

Як повідомлялося раніше, сьогодні Тимошенко заявила, що переходить в опозицію Президенту та корумпованим посадовцям, які руйнують країну. Вона хвернулася у міжнародні організації із проханням провести аудит стану валюного ринку України та причин падіння курсу гривні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.