Курс валют. Клерки кажуть, що гарант суворий, але справедливий

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 22.12.2008 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6354

Президент неодноразово жорстко критикував політику Національного банку за закритість і непрозорість, непрогнозованість рішень і відсутність волі до вжиття жорстких заходів щодо тих, хто розхитує ринок; за небажання НБУ вести постійний контакт з банківським товариством.

Про це повідомив під час брифінгу Перший заступник Глави Секретаріату – Представник Президента у Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак.

«Як результат, маємо сьогодні надзвичайну ситуацію на валютному ринку. Однак Президент націлює сьогодні банківське товариство і НБУ на позитивний результат, на те, щоб було вжито ряд конкретних заходів з метою врятувати українську гривню», – сказав він.

Водночас, за словами Олександра Шлапака, Президент переконаний, що найближчими днями можна досягнути позитивних результатів на валютному ринку.

Перший заступник Глави Секретаріату передав основний зміст заходів, на здійсненні яких на валютному ринку наполягає Глава держави:

- Оскільки жодних економічних підстав для падіння курсу гривні немає, НБУ має зробити оголошення про те, що його політикою до кінця цього року буде зміцнення курсу гривні.

- Встановити жорсткі вимоги до попиту на валюту з боку банків та імпортерів. Ті, хто брав участь у незаконних оборудках, мають бути виявлені і покарані. «Такий захід можна зробити протягом кількох днів і до кінця цього тижня назвати головних спекулянтів. Це потрібно для того, щоб ні у кого не виникало бажання у такий спосіб працювати на валютному ринку», – сказав Олександр Шлапак.

- Удосконалити порядок продажу готівкової валюти.

Також Віктор Ющенко наполягає, щоб було оприлюднено інформацію про обсяги рефінансування банків. «Це дасть змогу зрозуміти, як проводиться рефінансування», - сказав Шлапак.

Також Глава держави вважає, що найближчим часом як тимчасовий захід має бути різко обмежено рефінансування банків.

Глава держави вважає, що найближчим часом як тимчасовий захід має бути різко обмежено рефінансування банків. «Президент вимагає розробити новий інструмент – довготермінового рефінансування, завдяки якому можна акумулювати ресурс для підтримки економіки», - зауважив Шлапак.

Крім того, Президент вимагає регулярних консультацій Національного банку з банківським сектором, предметом яких мають стати ситуація на ринку та дії НБУ.

«У рамках таких комунікацій Віктор Ющенко наполягає, щоб найближчим часом було запропоновано заяву, яку підтримали б і банкіри, і Національний банк, або краще – меморандум, в якому мали б бути викладені спільні зобов’язання цих інститутів», – сказав Шлапак.

Також, повідомив він, Віктор Ющенко зараз вивчає можливість внесення до парламенту проекту закону, ініційованого безпосередньо банкірами, де запропоновано розв’язання тих проблем, які заважають банкам ефективно працювати.

За словами Шлапака, Президент Віктор Ющенко вимагає від Національного банку України до кінця року встановити офіційний курс гривні – менше 8 грн за долар. Президент вважає, що для того курсу, який встановлений НБУ на сьогоднішній день, «немає жодних економічних підстав».

«Відтак Президент наполягає, щоб НБУ зробив оголошення про те, що його головною політикою до кінця 2008 року буде зменшення курсу гривні до менше ніж 8 грн за долар», - сказав Шлапак.

Як повідомлялося раніше, голова спостережної ради НБУ Петро Порошенко публічно заявив, що НБУ надав банкам рефінансування на загальну суму 84 млрд. грн. у той же час Правління НБУ відмовило состережній раді надати відомості, ким й скільки грошей отримано і на що їх витрачено, посилаючись на банківську таємницю.

Перем'єр Тимошенко звинуватила керівництво НБУ та Президента Ющенка у валютних спекуляціях на штучній девальвації національної валюти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.