Друїди Європи зустріли день зимового сонцестояння

Автор/джерело -  © ІТАР-ТАСС



Дата публiкацiї - 22.12.2008 16:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6357

Близько 2 тис послідовників друїдів - релігії стародавніх кельтів - відзначили у Великобританії минулої неділі день зимового сонцестояння спеціальною урочистою церемонією.

Вона пройшла в південній Англії на території легендарного Стоунхенджа, історія якого сходить до раннього неоліту.

Проте в центральний момент культової дії - звернення головного друїда до Сонця, останнє було закрите хмарами. В результаті, згідно традиційного учення, майбутній рік буде для всіх європейців складним.

День зимового сонцестояння або солнцеворота знаменує час, коли світловий день в Північній півкулі досяг свого мінімуму і починається його поступове збільшення.

Зустрічі зимового і літнього сонцестояння є єдиними датами в році, коли влада дозволяє публіці, в даному випадку послідовникам руху друїдів, заходити у внутрішню частину кола, що утворюється гігантськими кам'яними глибами Стоунхенджа. В інший час це категорично заборонено.

Як вважає сучасна наука, комплекс Стоунхендж є найдавнішим загальноєвропейським святилищем, яке використовувалося протягом сотень століть народами, що населяли континент.

Друїдизм - релігійне учення і рух кельтських народів Європи. З виникненням християнства воно швидко прийшло до занепаду і зникло. Проте в 19 столітті цей рух був відроджений в Англії, а в останні десятиліття набув широкого поширення в різних європейських країнах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.