Закарпатські русини хочуть за допомогою Росії отримати незалежність. Як Південна Осетія з Абхазією

Автор/джерело -  © “Російська газета”



Дата публiкацiї - 24.12.2008 03:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6370

Закарпатські русини звернулися до Росії з проханням визнати незалежність Підкарпатської Русі від України.

Активісти русинського руху

Про це кореспондентові "РГ" заявив прем'єр-міністр республіки Петро Гецко (зауважимо - ніким не визнаної, окрім самих русинів, республіки - “Аратта”). На цей крок русини вирішили піти після того, як офіційний Київ в черговий раз проігнорував їх вимогу про надання автономії у складі України.

У Ростові-на-Дону відбулася перша в Росії міжнародна науково-практична конференція "Геноцид і культурний етноцид русинів Карпатської Русі (кінець XIX - початок ХХI століть)". Русини - четверта після росіян, українців і білорусів група східних слов'ян, що проживає в основному на території Закарпатської області України. Вони вважають себе окремим народом і добиваються права на самовизначення.

"У Підкарпатської Русі є досвід існування у вигляді незалежної держави і автономної республіки, - сказав директор Центру україністики ЮФУ, доктор філософських наук Едуард Попов. - Правосуб'єктністю вона володіла починаючи з 1919 року, а потім добровільно увійшла до складу Чехословаччини як автономна республіка. За підсумками Другої світової війни, в результаті угоди Чехословацької Соціалістичної республіки і СРСР, Підкарпатська Русь була приєднана до Закарпатської області України". Самі русини тоді наполягали на іншому варіанті - 16-ої союзної республіки, але час був тоталітарний, і їхні голоси не були почуті. У грудні 1991 року одночасно з референдумом про незалежність України пройшов Закарпатський обласний референдум, на якому 78 відсотків учасників висловилося за надання території статусу автономії. "Проте керівництво країни підсумки цього голосування проігнорувало. В результаті русини не тільки не отримали автономії, але навіть не визнаються національною меншиною України. У підручниках історії вони називаються етнографічною групою українців. Відповідно відсутня шкільна освіта на русинській мові, в Ужгородському університеті немає жодної кафедри русиністіки", - признався Едуард Попов.

За словами Попова, русини, як і решта національних меншин України, піддаються насильницькій українізації, від якої стогнуть угорці, румуни, росіяни. Але русини навіть позбавлені права на своє історичне ім'я, яке, до речі, на багато сторіч стародавніше за етнонім "українець". 25 жовтня в Мукачеві відбувся Другий європейський конгрес русинів, на якому було проголошено відтворення автономної республіки Підкарпатська Русь у складі країни, і висунуті вимоги до офіційного Києва - до 1 грудня визнати автономію республіки. Інакше русини обіцяли добиватися права на самовизначення поза межами країни.

"Україна відповіла лише "закручуванням гайок" і репресіями стосовно лідерів русинського руху. Вся справа у тому, що українські націоналісти можуть зрозуміти антинаціоналістичні і навіть сепаратистські прагнення російських областей південного сходу України. Але допустити те ж саме з боку найзахіднішої області України для них неприпустимо", - підсумував Едуард Попов.

До того ж автономія припускає певну економічну самостійність. Про цю причину розповів "РГ" Петро Гецко: "Справа не в русинському народі, а в "трубі". Закарпаття дає чверть бюджету України. Левова частка постачань газу проходить через територію Закарпатської області. У нас коефіцієнт транзитності втричі вищий за прибалтійський і удвічі вище, ніж у інших сусідніх країн". Як відзначають учені, русини, бачивши відсутність діалогу з українською владою, все більше радикалізуются в своїх вимогах. "Ми надто довго добивалися автономії, чи не кожного місяця протягом останніх років зверталися до влади країни, навіть глухий би вже почув, - визнав Гецко в інтерв'ю "РГ". - Але якщо цього не відбулося, тепер добиватимемося незалежності".

Від “Аратти”: Як тепер стало очевидним, за метушнею з "незалежністю" невизнаних русинів, стоїть намагання Росії, яка підтримує сепаратистів, отримати контроль над частиною "труби", що проходить Закарпаттям. Ну і, заодно, взяти під контроль шматок України. Як це було зроблено в Грузії після силового захоплення Південної Осетії та фактичної анексії Абхазії. Чечня, доречі, Росії також потрібна виключно заради контролю над нафтопроводами. Будь-якою ціною. А ціна ця, - це ціна життя місцевого населення та власних військовослужбовців. Хоча чого їх там жаліти, - за визначенням відомого полководця, - "баби нових понароджують".

Паралельно у нас народилася ідея: вслід за русинами добитися автономії для полян, древлян, скіфів, антів, атлантів і мисливців на мамонтів. Неандертальцям - також - окрему автономію! Чому б ні?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.