СБУ провела обшук і вилучила з храму русина о. Сидора комп’ютери

Автор/джерело -  © ZAXID.NET



Дата публiкацiї - 26.12.2008 11:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6389

25 грудня у Хрестовоздвиженському кафедральному соборі Ужгорода, настоятелем якого є голова Сойму підкарпатських русинів протоієрей Димитрій Сидор, СБУ провела обшук, у результаті якого вилучено три комп’ютери.

Крайній ліворуч - Димитрій Сидор

Як повідомляє Інтернет-видання "Репортер", посилаючись на свої джерела, 25 грудня шестеро співробітників СБУ пред'явили ордер на обшук у службових приміщеннях. Вони вилучили два стаціонарних комп'ютери й один ноут-бук, в яких містилися архівні матеріали русинського конгресу в Мукачевому, в тому числі оригінали підписів учасників конгресу, - повідомив власкор ZAXID.NET.

"Те, що це відбулося в день католицького Різдва, наводить на думку про те, що це чергова іздевательская акція Києва з метою вплинути на нашу нервову систему. В Мукачевому ми прийняли рішення змусити обласну раду визнати нашу автономію у складі України відповідно до референдуму 1991 року. Друге питання полягає в тому, що влада України повинна сісти з нами за стіл переговорів і визнати нашу національність", - заявило джерело.

"Під колегіальним документом підписалися 400 осіб. У Києві розуміють, що їх усіх вони засудити не можуть. У результаті там вирішили розіграти судилище над однією людиною - над священиком, який, за їхніми словами, є "головним сепаратистом". Є перевірена інформація про те, що з адміністрації Президента України прийшла команда з усіх русинів поки зрадити суду лише отця Димитрія. Але доказів у них немає, тому що русини ніколи не вимагали від'єднання від України, а наполягали лише на визнанні своєї національності та наданні автономії. Але 25 жовтня ми жорстко сказали: якщо ви не хочете, щоб у складі України перебувала конституційна територія Закарпаття, то де-юре тепер тут діє наша широка автономія 1938 року", - заявив джерело.

Це вже другий обшук за останній місяць, перший був проведений 31 листопада.

Голова Сойму підкарпатських русинів відмовився повідомляти подробиці, однак не виключив можливості свого арешту, хоча, за його словами, найближчим часом цього, швидше за все, не відбудеться. "Зараз тривають різдвяні свята, і на це може піти жорстка реакція з боку народу. Однак, судячи з того, що діється в Україні, вони все-таки можуть піти на цю акцію під гаслом боротьби з "московською агентурою". Хоча ніяких грошей від Москви ми не отримуємо, нам навіть не виділили обіцяних коштів на облаштування російсько-русинської школи", - повідомив Димитрій Сидор.

"Особисто я психологічно готовий до цього кроку, новиною це для мене не стане. Я тільки думаю, як на це зреагує мій народ і наше церковне священноначалля. Але боротьба продовжується, ми вже не зупинимося. Ми доб'ємося визнання своєї національності і автономії", - заявив голова Сойму підкарпатських русинів.

"У мене десятки тисяч парафіян, кожної неділі в храм приходять дві з половиною тисячі людей. При цьому в Закарпатті зібралася сотня тисяч арабів без документів, за якими ніхто не дивиться. Тут сотнями кілограмів переправляються в Європу наркотики, і все це кришують наші спецслужби. І в такій обстановці вони вирішили взятися за одного священика", - вважає Димитрій Сидор.

Довiдка

25 жовтня в Мукачевому Закарпатської області Другий європейський конгрес підкарпатських русинів прийняв Акт відтворення русинської державності у статусі республіки Підкарпатська Русь.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.