Цензура в Інтернеті. Тоталітарні режими нищать свободу слова

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 26.12.2008 13:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6391

У В’єтнамі посилено правила ведення блогів. Серед урядів, що зазіхають на свободу слова в Інтернеті лідерами є тоталітарні, втім в Україні теж не припиняються спроби опанування так званого контролю і Інтернеті, що є формою цензури.

В'єтнамський уряд обмежив теми, на які можна писати, і допускає записи тільки на "правильній, чистій" мові.
Блоги повинні відповідати в’єтнамському законодавству та бути написані "правильною, чистою" мовою, сказано в документі, який потрапив у розпорядження місцевих ЗМІ.

Обмеження встановило міністерство інформації та комунікацій В'єтнаму.

Нові правила забороняють публікацію повідомлень, які підривають національну безпеку, провокують насильство або розкривають державну таємницю.

Відповідальність за зміст блогів будуть нести провайдерів інтернет-послуг. Згідно з новими правилами, вони повинні кожні шість місяців звітувати перед урядом про блогерів, які користуються їхніми послугами, а також надавати додаткову інформацію, якщо вона буде запрошена.

Більше 20 млн. в’єтнамців регулярно користуються інтернетом - це чверть населення країни. Зароджена спільнота в'єтнамських блогерів вже сталка для багатьох жителів країни важливим джерелом інформації, так як національні ЗМІ знаходяться під жорстким контролем держави.

Поки неясно, чи будуть правила поширюватися на міжнародні компанії, такі як Google або Yahoo. Зараз найпопулярнішою платформою у в'єтнамських користувачів є якраз блоговий сервіс Yahoo!

Нагадаємо, нещодавно президент В'єтнаму Нгуен Мінь Чіет назвав прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна своїм ідеалом політика, якому він хотів би наслідувати. До речі, нещодавно в Росії за карикатуру на Путіна у вигляді скінхеда, опубліковану в інтернеті, житель Барнаула був засуджений до року колонії.

Відзначимо, інтернет-цензуру у лютому ввів Китай "для забезпечення розвитку китайської нації у здоровому напрямку". Тільки на час Олімпіади-2008 держава частково обмежила цензуру. Крім того, як нещодавно заявили канадські вчені, Китай відслідковує й піддає цензурі розмови та повідомлення, що були передані через Skype.

Водночас, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі закликала провідних українських інтернет-провайдерів укласти між собою "моральний кодекс" про захист суспільної моралі в інтернеті. Нацкомісія також пропонує передбачити можливість блокування небажаного веб-контенту.

Від “Аратти”: цензура починається тоді, коли владні особи починають самовільно брати на себе право вирішувати яка інформація бажана для народу, а яка ні, як треба подавати ті чи інші події, які думки і як можна публічно висловлювати, а які - ні.

Бо насправді свобода слова - це природне право кожного громадянина і його обмежити просто неможливо. Немоливо описати природну свободу людини у бідь-якому законодавчому акті - такі спроби вже будуть обмеженням природного права. Бо обмеження свободи слова означає - несвободу громадянина.

У кожному суспільстві є певні соціальні обмеження свободи, які, як і традиціії, перейшли від минулих поколінь: такі як пропаганда насильства, статевої розбещеності тощо. І ці обмеження також є природними, як і свобода слова. І держава не має права спекулювати цим, а тим більше - брати на себе функцію суспільного судді. Бо найвищим суддею і над державою, і над порушниками суспільної моралі є власне суспільство, тобто кожен із нас. І коли держава, без нашого відома, починає привласнювати наші природні права - починається тоталітарна диктатура, яка означає наше безправ'я. За матеріалами Інтернет-видань


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.