Захисники природи нагадують, що не можна дарувати

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 29.12.2008 15:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6399

Всесвітній фонд захисту дикої природи (WWF) закликав при виборі новорічних подарунків замислитися про їх вплив на навколишнє середовище.

"Деякі люди не уявляють, що з наявного в продажу законно, а що ні. Наші поради засновані на вивченні реальних загроз живої природи і навколишнього середовища, які виходять від торгівлі та споживчого попиту", - заявляють екологи.

На першому місці в списку небажаних подарунків стоїть чорна ікра. У сусідній Росії з 1 серпня 2007 року вступив в силу закон про практично повну заборону на комерційний видобуток ікри осетрових і торгівлю конфіскатом. Фахівці WWF вважають, що тільки за умови суворого виконання заборони у осетрів з'явиться шанс вижити. Чисельність осетрових Каспійського басейну за останні 15 років скоротилася майже в 40 разів.

Другими в списку значаться Тигри та вироби з їхніх шкур. За даними WWF, в усьому світі на волі залишилося приблизно п`ять тисяч тигрів.
На третьому місці в списку антиподарунків знаходяться речі зі слонової кістки.

Четвірку "антиподарунків" завершують вироби з панцира черепахи. Шість із семи різновидів морських черепах знаходяться на межі зникнення. У Тихому океані шкірні черепахи практично зникли, в Середземномор'ї кількість черепах різко зменшилася. Міжнародна торгівля виробами з морських черепах заборонена, так що варто забути про попільнички, гребінці для волосся, мундштуки.

WWF також рекомендує виключити зі списку подарунків шалі з вовни тибетських антилоп чіру, що перебувають під загрозою зникнення. Цих рідкісних тварин вбивають через шкіру, що швидко виснажує популяцію. Для виробництва однієї шалі потрібна вовна трьох-чотирьох антилоп.

На шостому місці в списку антиподарунків значаться вироби з коралів.

Крім того, WWF не рекомендує купувати на свята речі з крокодилової і зміїної шкіри, кактуси (деякі види привозять контрабандисти з Мексики), тріску, оскільки основні запаси цієї риби в Північній Атлантиці підірвано (купувати можна, якщо риба виловлена біля берегів Ісландії і в Баренцовому морі), а також радить дарувати як можна менше електричних приладів - щоб скоротити споживання енергії та зменшити загрозу глобального потепління.

Відзначимо, в звіті WWF за 2008 рік сказано, що якщо наші запити до планети продовжать зростати в тому ж темпі, до середини 30-х років нашого століття нам знадобиться еквівалент двох планет для підтримки нашого способу життя. Зокрема, для забезпечення життєдіяльності українців при сучасному споживанні ресурсів знадобиться одна планета і ще третина. У той же час, американці використовують ресурси, які повинні виробляти 4 з половиною планети.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.