Загроза Інтернету

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 8.08.2006 16:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=640

Тепер все, що створено багатьма роками завзятої праці, перебуває під загрозою, вважає “батько” Інтернету Тім Бернерс-Лі.

Сер Тім Бернерс-Лі

«Якби я знав тоді, скільки людей вказуватимуть URL, то не став би використовувати в синтаксисі два слеша»
Тім Бернерс-Лі


Інтернету виповнилося 15 років - за людськими мірками небагато. Рівно стільки часу тому засновник Всесвітньої павутини Тім Бернерс-Лі створив перший у світі веб-сайт іnfo.cern.ch. Бернерс-Лі є розробником основних технологій Інтернету, таких як протокол HTTP і мова програмування HTML, незважаючи на те, що їхні теоретичні основи були закладені ще до нього.

Тім Бернерс-Лі опублікував на першому у світі веб-сайті опис нової технології World Wіde Web (WWW), заснованої на протоколі передачі даних HTTP, системі адресації URL і мові гіпертекстової розмітки HTML. Також на сайті були описані принципи установки і роботи веб-серверів і веб-браузеров.

Усі інструменти, необхідні для роботи першого сайту, Бернерс-Лі підготував ще раніше - наприкінці 1990 року з`явилися перший гіпертекстовий веб-браузер World Wіde Web з функціоналом веб-редактора, перший веб-сервер на базі NeXTcube і перші веб-сторінки.

До речі, ще в 1980 році Тім Бернерс-Лі створив гіпертекстове програмне забезпечення Enquіre, що використовує для збереження даних випадкові асоціації. Потім, працюючи в Європейському центрі ядерних досліджень у Женеві (CERN), він запропонував колегам опублікувати гіпертекстові документи, зв`язані між собою гіперпосиланнями. Засновник Інтернету продемонстрував можливість гіпертекстового доступу до внутрішніх пошуковиків і документів, а також новинним ресурсам Мережі .

У даний час Тім Бернерс-Лі очолює заснований ним Консорціум Всесвітньої павутини (World Wіde Web Consortіum), що займається розробкою і впровадженням стандартів Інтернету. У 2004 році він став командором ордена Британської імперії. А в березні цього року сер Бернерс-Лі одержав нагороду Британського комп`ютерного суспільства за внесок у зростання та розвиток ІT у Великобританії й світі - медаль імені Ловлейс.

Тепер же усе, що створено багатьма роками завзятої праці, перебуває під загрозою, вважає Бернерс-Лі.

Виступивши цього року на конференції World Wіde Web в Едінбурзі, він висловив своє відношення до боротьби, що загострюється, навколо так називаного нейтралітету Мережі.

Нейтралітет Мережі - це концепція, відповідно до якої весь інтернет-контент повинен розглядатися постачальниками каналів широкополосного доступу однаково, без якої б то було дискримінації. Цього року це стало гарячою політичною темою, особливо в Америці, тому що є побоювання, що телекомунікаційні компанії можуть почати блокувати деякі веб-сайти або брати з користувачів більше грошей за доступ до них.

"Для усіх нас буде краще й ефективніше, якщо ми відокремимо ринок, що надає нам засоби доступу, від ринку, що надає нам інформацію. Інформація - це те, чим я користуюся для прийняття рішень. Не тільки з приводу покупок, але і з приводу вибору, - сказав Бернерс-Лі журналістам. - Деякі компанії в США намагаються змінити це. Починаються спроби створити таку ситуацію, що якщо я захочу дивитися передачу телевізійної станції через Інтернет, то ця ТБ-станція повинна буде платити за її доставку мені".

Такі компанії, як Google, Mіcrosoft і Yahoo, лобіювали серед політиків США прийняття законів, що зробили би нейтралітет Мережі обов`язковим. Цьому перешкодили постачальники телекомунікаційних послуг і деякі виробники устаткування, пише російська газета "ВЗГЛЯД" .


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.