Виявлені знаряддя перших печерних людей на планеті

Автор/джерело -  © ScienceDaily



Дата публiкацiї - 30.12.2008 04:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6401

Наші далекі предки-гомініди, що належали до роду Homo, почали жити в печерах 2 мільйони років назад, тобто значно раніше, ніж вважалося за результатами попередніх знахідок.

Фото Майкла Чазана

Відкриття зробила міжнародна група учених під керівництвом Майкла Чазана (Michael Chazan), директора археологічного центру університету Торонто (Archaeology Centre).

Розкопки в печері Вондерверк (Wonderwerk), ПАР, ведуться з 1940-х років. Печера ця відома слідами перебування людини в різні епохи. Так, тут присутній наскельний живопис, датований 10 тисячами років. Але поступово учені "виходять" на нові і нові горизонти, занурюючись глибше в часі.

І ось тепер археологи дістали декілька невеликих кам'яних інструментів з шару, вік якого був визначений в 2 мільйони років. Для датування, до речі, застосовувалися два незалежні методи.

Геологічні дані вказують, що ці інструменти були саме принесені сюди предками людини розумної, а не потрапили в печеру із зовнішнього світу, скажімо, з потоками води.

Дослідники пояснюють, що найстародавніші відомі інструменти (знайдені в Ефіопії), датуються 2,4 мільйонами років. Таким чином, кам'яні наконечники і шкребки у Вондерверку не є настарішими в світі. Але зате вони є найранішим свідоцтвом переходу людей до життя в печерах.

Найбільш вірогідним кандидатом на господаря цих знарядь учені називають Homo habilis.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.