ЄС не почув московського репету про газові крадіжки

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.01.2009 20:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6407

Сьогодні, 2 січня, Європейська комісія заявила, що обсяг російського газу, що імпортується європейськими країнами, практично не змінився. Натомість у Москві традиційно репетували про крадіжки газу.

"Українська сторона відкрито визнає, що краде транзитний російський газ", - заявив сьогодні, 2 січня, офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов.

НАК Нафтогаз України відійшов від переговорів із Газпромом, заявив офіційний представник російського газового монополіста Купріянов.

Водночас, як повідомляє AFP, Єврокомісія виступила із заявою про те, що обсяги імпортованого з Росії газу відповідають запланованим, незабаром після того, як Газпром звинуватив українську сторону в несанкціонованому відборі газу, який проходить транзитом через його територію.

"Цього ранку обсяги були нормальними", - сказав Ферран Тарраделас, представник комісара ЄК з енергетики Андріс Пієбалгс.

Також він зазначив, що ЄК проводить постійний моніторинг ситуації.

Тим часом, представники Газпрому заявили що готові виїхати в усі країни Євросоюзу, щоб надати інформацію щодо постачання російського газу через Україну та обговорити існуючі у закордонних партнерів питання, повідомив заступник голови МЗС РФ Олександр Грушко.

Крім того, за його словами, Москва через представництво в Брюсселі направила в Європарламент пропозицію скликати надзвичайну сесію для обговорення питання транзиту газу.
Грушко зазначив, що Росія зацікавлена в тому, щоб "у наших партнерів була абсолютна ясність стосовно газових відносин між Росією та Україною".

Наразі у ЄС не підтвердили потреби у російських пропозиціях, оскільки газова атака Москви проти Києва не позначилася на транзитних можливостях України. Натомість ЄС закликав Росію знайти порозуміння із Україною і у найближчий час підписати необхідні угоди.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.