Брехня і клептоманія у ранзі державної політики Кремля

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 2.01.2009 23:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6409

Нафтогаз приловив росіян на брехні та розкраданні власного ж газу.

У нових російських братів - китайців, красти газ вже давно стало всенародною забавою

НАК «Нафтогаз України» заперечує наявність заборгованості перед “Газпромом” за спожитий у листопаді-грудні імпортований газ і називає останні заяви представників “Газпрому”, м'яко кажучи, неправдивими.

Про це йдеться у переданому у медіа повідомленні “Нафтогазу”.

Підтвердження (СВІФТ) перерахунку НАК «Нафтогаз України» та надходження коштів на рахунок компанії «РосУкрЕнерго АГ» НАК «Нафтогаз України» отримав 30 грудня 2008 року. Відповідний акт, за підписом голови правління Компанії Олега Дудини знаходиться в офісі ВАТ «Газпром», - наголошується у повідомленні.

НАК «Нафтогаз України» також підкреслює, що не виходив в односторонньому порядку з переговорного процесу. “Переговори було завершено внаслідок відмови ВАТ «Газпром» від пропозиції Компанії, якою пропонувалась економічно обґрунтована ціна на газ для українських споживачів та відповідно скоригована до європейського рівня та економічно обґрунтована ставка на транзит російського газу українською територією”, - наполягають в “Нафтогазі”.

Крім того, «Нафтогаз України» вважає, що будь-які заяви з боку офіційних представників ВАТ «Газпром» щодо несанкціонованого відбору Україною російського газу, який призначений споживачам Європи, є такими, що не відповідають дійсності та завдають шкоди репутації НАКу як надійного транзитера енергоресурсів до країн Європейського Союзу.

Також «Нафтогаз» заявляє, що, незважаючи на недоотримання з боку ВАТ «Газпром» необхідних обсягів газу для виконання своїх зобов’язань перед країнами ЄС щодо транзиту природного газу, протягом доби використав з власних резервів 17 млн. куб. метрів газу, з яких 10 млн. куб. метрів було протранспортовано до країн Європи та ще 7 млн. кубів було використано для роботи газотранспортної системи.

Як йдеться у повідомленні, «Нафтогаз» неодноразово звертав увагу «Газпрому», що відсутність щорічної угоди щодо транзиту російського газу територією України може призвести, зокрема, до розбалансування синхронної роботи газотранспортних систем Росії, України та ЄС. “НАК «Нафтогаз України» за відсутності означеного документу не може визначити країни та обсяги газу, які вони мають отримати. Це, в свою чергу, не дозволяє компанії визначити напрямки, за якими мають бути спрямовані більші обсяги природного газу”, - додали в “Нафтогазі”.

Саме тому «Нафтогазом» було прийнято рішення виходити з середньодобового обсягу транзиту російського газу, який передбачено офіційними заявками ВАТ «Газпром» та останніми домовленостями на переговорах у грудні минулого року, підкреслюється в повідомленні.

Як повідомлялося раніше, сьогодні, 2 січня, офіційний представник російського «Газпрому» Сергій Купріянов, зокрема, заявив, що Україна веде несанкціонований відбір російського газу, що йде українськими магістральними трубопроводами на експорт до Європи.

Також він стверджує, що “Газпром” досі не отримав від України 1,5 млрд. дол. за поставлений наприкінці 2008 року газ, а також те, що Україна ще залишається винною російській компанії 614 млн. дол. штрафу.

Від “Аратти”: остані події навколо газової труби наочно підтвердили, що Росія - це країна, де правду казати просто не відповідає державницьким традиціям. Як і чесно жити, нічого ні в кого не крадучи.

До речі, найближчі сусіди України: Польща, Чехія, Словаччина отримують російський газ за ціною яка трохи більша за $200 за 1000 кубометрів ( при тому, що знаходяться далі і витрати на транспортування там більші, ніж в Україні). І ні в кого у Кремлі язик не повертається казати, що мовляв ця ціна не ринкова, а пільгова. Як і за транзит через їхню територію росіяни платять на порядок більше, ніж за послуги українського транзиту. І це теж вважається нормальним.

Можливо, вся справа у тому, що росіяни не набиваються у брати полякам, чехам чи словакам? Та й ті, очевидно, відповідають росіянам не братерською взаємнімстю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.