Учені підтвердили існування вічного кохання

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.01.2009 06:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6410

Кожна десята пара зберігає давні почуття кохання через 20 і більше років після початку стосунків.

До такого висновку дійшли дослідники Університету Стоуні Брук в Нью-Йорку, порівнявши за допомогою методу магнітно-резонансної томографії хімічні процеси в мозку у молодих пар і пар, що провели разом понад 20 років, пише газета Sunday Times.

Кохання є таким сильним психологічним емоційним почуттям, що здатне втручатися в біохімічну роботу організму. Світовою наукою певний час тому було встановлено, що під час спілкування з коханим головний мозок людини відчуває значне збільшення кількості особливого складного гормону - допаміну. Останній серед вчених психологів іменуються також гормоном "задоволення життям".

Учені виявили, що у деяких представників немолодих пар під час перегляду фотографій партнера в мозку відбуваються такі самі хімічні реакції, що і у людей, що знаходяться на ранніх стадіях закоханості.

Відкриття спростувало традиційний погляд, згідно якому хімічні процеси, що викликають піднесений настрій і співвідношувані з відчуттям кохання, починають спадати через 15 місяців після початку відносин і повністю зникають протягом десяти років.

Раніше різні групи учених як критичні для відносин називали терміни в 12-15 місяців, три роки і сім років.

Проте новітні дослідження американських учених показали, що це помилковий висновок. Просканувавши головний мозок, вони виявили, що у деяких подружніх пар, які прожили у шлюбі більше 20 років, наявність допаміна відповідає тому рівню, який характерний для тих людей, які щойно зустрілися і закохалися.

"Наше відкриття доводить, що буденний погляд на згасання почуття любові - явна помилка, - заявив керівник робіт професор Артур Арон. - Людський мозок не може помилитися - вічне почуття кохання існує напевно", - зазначив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.