Керівник “Газпрому” поставив Брюссель у незручне становище

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 5.01.2009 23:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6419

Як виявилося, наївні європейські політики й гадки не мають про те, що загальновідомо у Росії, - що таке “європейська ціна за газ”.

Про це сьогодні на брифінгу повідов речник Єврокомісії Ферран Тараделлас Еспуні.

Європейська комісія не знає, що таке «європейська ціна за газ» Тому в Єврокомісії не можуть порівняти ціну, яку Росія вимагає від України, із середньоєвропейською, оскільки не знають скільки європейці платять Росії за газ.

За словами речника Єврокомісії Феррана Тарраделласа Еспуні, середню цифру по Євросоюзу вирахувати неможливо, оскільки контракти європейські фірми укладали безпосередньо із Газпромом і деталей не розголошували.

“Це секретні контракти, і ціна на газ, наскільки я знаю, залежить від ціни на нафту, яка розраховується за спеціальною формулою”,- сказав Ферран Тараделлас Еспуні.

Вчора керівник Газпрому Олексій Міллер публічно висловив екзотичні критерії щодо ціноутворення на газ персонально для України.

Цитуємо:

"Нафтогаз України відмовився від пільгової пропозиції Газпрому про постачання російського газу за ціною $250 за 1000 кубометрів і в односторонньому порядку вийшов з переговорного процесу. Не повернуло за стіл переговорів наших українських колег і пропозиція про постачання середньоазіатського газу за ціною $370 за 1000 кубометрів, а також і пропозицію про постачання газу за середньоєвропейською ціною $418", - сказав Міллер, назвавши поведінку Нафтогаза "безвідповідальною".

"Сподіватимемося, що пропозиція про постачання газу на Україну в січні місяці за ціною $450 за 1000 кубометрів, яка визначається нами як ціна за газ в країнах Східної Европи, суміжних з Україною мінус транзитні витрати через територію України, - в найближчий час поверне Нафтогаз України за стіл переговорів", - сказав він.

Замість післямови. Думаємо, що наступну загадку, яку доведеться розшифровувати європейським політикам, це - що означає "ціна за газ в країнах Східної Европи" і чому вона вища за загадкову середньоєвропейську?

За матеріалами західних інформагенцій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.