ЄС вимагає відновлення постачання газу

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 6.01.2009 14:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6420

Чеське президентство в ЄС та Єврокомісія вимагають відновлення постачання газу, обсяги постачання якого скорочено Росією в чотири рази.

Будинок Єврокомісії

Про це йдеться у спільній заяві чеського президентства та Єврокомісії, текст якої передано УНІАН.

“Чеське головування в ЄС та Єврокомісія вимагають негайно відновити постачання газу до ЄС, а також відновлення двома сторонами переговорів з метою остаточного врегулювання їхнього двосторонньої комерційної суперечки», - зазначається у заяві.
У заяві наголошується, що постачання газу було перервано без будь-яких попереджень, що чітко суперечить запевненням, наданим високопосадовцями Росії та України представникам Європейського Союзу.

«Така ситуація є повністю неприйнятною», - наголошується у заяві.

Чеське президентство також пообіцяло інтенсифікувати діалог з обома сторонами.

Як повідомляв УНІАН, Росія 5 січня ввечері прийняла рішення скоротити обсяг постачання газу через Україну на 65,3 млн. куб. м на добу – до 221,8 млн. куб. м на добу.

В результаті постачання газу було припинено до Болгарії, Хорваті та Туреччини. Румунія відчула зниження постачання газу на 75%, Угорщина – на 20%, Австрія – на 10%.

Штаб-квартира ВАТ «Газпром»

ВАТ "Газпром" у чотири рази скоротив обсяги постачання російського транзитного газу

Про це повідомили у прес-центрі НАК «Нафтогаз України».

Згідно з повідомленням, зниження обсягів постачання природного газу розпочалося о 3 годині ночі за київським часом. На 6 годину 6 січня 2009 року поставки російського газу на кордоні Росія – Україна становили 92 млн. куб. м на добу, на 8 годину – до 81 млн. куб. м на добу, на 10 годину – до 73,8 млн. куб. м на добу. Таким чином, у порівнянні з обсягами поставок російського газу на 10 годину 5 січня, які становили 314,6 млн. куб. м на добу, поставки російського транзитного газу скорочено більш ніж у чотири рази.

Водночас з України до країн Європи обсяги поставок газу на 6 годину ранку становили 94 млн. куб. м газу на добу, на 8 годину ранку – 77,7 млн. куб. м на добу, на 10 годину ранку – 82,1 млн. куб. м на добу.

Таким чином, Україна за власний рахунок та з власних резервів здійснює транзит російського газу до країн Європи.

За повідомленням прес-центру, диспетчерські служби ВАТ «Газпром» в односторонньому порядку припинили спілкування з диспетчерськими службами НАК «Нафтогаз України».

Таким чином, ВАТ «Газпром» вкотре за останні декілька діб свідомо відмовляється від виконання своїх зобов’язань перед європейськими контрагентами.
НАК «Нафтогаз України» офіційно заявляє, що всі претензії щодо зниження обсягів постачання природного газу мають бути адресовані ВАТ «Газпром».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.