ЄС зробить висновки з російського газового тиску. Не на користь Москви

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 6.01.2009 20:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6424

Газовий конфлікт між Росією та Україною збільшує значення проекту газопроводу “Набукко”.

Про це заявив його керівник Райнгард Мічек.

Цим газотранспортним коридором, що проляже між Туреччиною та Австрією, до Західної Європи зможе постачатися до 31 мільярда кубометрів каспійського газу на рік. Незважаючи на пріоритетність цього проекту для Євросоюзу, допоки що не було дозволів ЄС та угод між окремими країнами.

Як повідомлялося раніше, сьгодні Європейська комісія і чеське головування в ЄС назвали ситуацію з перебоями постачання газу неприйнятною і закликали негайно поновити поставки "блакитного палива" до Європи.

Найбільше перебої із газом відчули у Болгарії, де керівництво країни, оголосивши що запасів палива вистачить лише на добу, звернулася із проханням до громадян — заощаджувати енергію. Окрім цього пролунали заяви щодо відновлення роботи місцевої атомної станції, аби покрити потребу в енергоносіях. Втім, постраждали і інші країни.

“Були відзначені істотні скорочення на західно-балканському шляху. Це стосується Румунії, Болгарії, Македонії, Греції та Туреччини. На словацькому напрямку також були відзначені перебої. Постраждала Словаччина, і можливо Угорщина, Австрія, Італія та Словенія”, - сказав речник Єврокомісії Ферран Тараделас Еспуні.

За його словами, нині проводиться ретельний аналіз ситуації, щоб визначити обсяги нестачі. В офіційній заяві Єврокомісії наголошується, що керівництво ЄС вважає нинішній стан речей неприйнятним, оскільки поставки газу до Євросоюзу скоротилися без попередження і всупереч заявам українських та російських можновладців.

Водночас, відповідно до заяви речників єврокомісії, Євросоюз не бажає грати роль посередника. За словами Ферана Тараделаса Еспуні, усе, що відбувається, є проблемою України та Росії, а не Євросоюзу.

За матеріалами DW


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.