Путін ставить на коліна Європу. Російський газовий кран закрито

Автор/джерело -  © УНІАН-Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 7.01.2009 14:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6425

Сьогодні о 7.45 Росія повністю припинила поставки газу європейським споживачам через територію України.

Про це заявив глава НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина.

Він також повідомив, що газотранспортна система України перейшла на роботу в автономному режимі.

«Без попередження української сторони російська сторона закрила останній перехід російського газу до України «Суджа Велика» і таким чином зупинила експорт російського газу до Європи. Українська сторона, природно, повинна була ухвалити рішення про перехід ГТС на роботу в автономному режимі… На сьогодні система працює на Україну», - сказав Дубина.

Він повідомив, що з 1 січня через територію України на експорт до Європи пройшло близько 1 млдр. 432 млн. кубометрів російського газу, для транспортування якого було використано 72 млн. куб. газу, піднятого з українських сховищ.

При цьому Дубина підкреслив, що інформація, яка з`явилася в деяких ЗМІ про те, що газовий перехід перекрила українська сторона, не відповідає дійсності, оскільки в української сторони немає технічної можливості це зробити.

«Закрити засувку на «Суджі Великій» можна тільки з російської сторони. Україна не може фізично закрити і не пустити (газ). Якщо Росія сьогодні ухвалить рішення і відкриє всі 6 потоків – то всі ці 6 потоків відкриються з її волі, а не з нашої», - сказав Дубина, підкресливши, що рішення про перекриття поставок газу європейським споживачам було ухвалене виключно російською стороною.

Від “Аратти”: Очевидно, за задумом московських сценаристів нинішнього різдв'яного спектаклю, перекриття газового крантику на ЄС - козирний хід, який має поставити на коліна європейську спільноту, аби ті на колінах приповзли до Великого Пу і подарували йому Україну або відкупилися грошима. Мабуть таку картинку малював собі в уяві прем'єр Путін, віддаючи розпорядження перекрити транзитне постачання газу у країни ЄС.

Очевидно, сценарій зимового спектаклю писався Кремлем, як трагедія. Проте, ззовні, її виконання все більше нагадує дешевий фарс.

Бо у Москві не звикли думати, насамперед, про наслідки. А даремно. Адже, у сценарії явно не розраховано, що ЄС зможе легко переконатися в тому, хто саме перекрив крантика. По-друге, кремлівські сценаристи явно не адекватно оцінили ступінь залежності України і ЄС від російської труби. Як показало життя - європейці не побачили трагедії у російських витребеньках, а навпаки - заздалегідь підготувалися до зимового нападу імперської паранойї у Москві.

Не вразхував Путін й того, що прямим наслідком його хворобливих витребеньок може статися швидке скорочення попиту на російський газ, а також судові позови європейських споживачів за невиконання, російськорю стороною, умов контрактів. А це - безперечно, відчутно вдарить, у першу чергу, по російському бюджету. Тим більше, що на європейському ринку не бракує альтернативних пропозицій.

І на останок ми зауважимо, що нинішній газовотрубний конфлікт вчергове продемонстрував: Україна - європейська держава, яка абсолютно не сприймається російським керівництвом, як держава взагалі. Отже, на цьому наочному прикладі, нам, українцям, варто б остаточно зрозуміти, що наш дім поребує надійного паркану від підступного сусіда. Бо не може бути братом той, хто посміхаючись, тримає сокиру за спиною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.