Президент Ющенко написав листи у Москву і ЄС

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 7.01.2009 15:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6426

Україна надзвичайно стурбована ситуацією, що склалася з транзитом російського природного газу через територію України до європейських споживачів.

Про це йдеться у листах Президента України Віктора Ющенка Президентові Росії Дмитру Медведєву та Голові Європейської Комісії Жозе Мануелю Баррозу, повідомила прес-служба.

Як наголошує Глава Української держави, Україна продовжує робити все можливе для забезпечення транзиту російського природного газу до Європи, використовуючи при цьому в тому числі український газ із підземних сховищ.

Віктор Ющенко особливо підкреслює, що для потреб українських споживачів не використовується жоден кубічний метр російського природного газу. «З 1 січня 2009 року Україна споживає виключно газ власного видобутку та газ, що перебуває в українських сховищах і повністю оплачений НАК «Нафтогаз України».

З огляду на вкрай складну та небезпечну ситуацію, що складається в Європі, Президент України Віктор Ющенко закликає Президента РФ Дмітрія Медвєдєва відмовитися від будь-яких обмежень поставок газу для європейських споживачів.

«Вважаю за необхідне до завершення переговорного процесу щодо поставок газу в Україну та транзиту російського природного газу до європейських споживачів у 2009 році негайно відновити оперативний щоденний транзит газу до європейських держав в обсягах та за напрямками, які застосовувалися за станом на 31 грудня 2008 року», - говориться в листі до Президента Росії.

«Україна підтверджує свою готовність забезпечувати транзит російського природного газу із здійсненням оплати з боку ВАТ «Газпром» за результатами завершення переговорів».

Також Президент України Віктор Ющенко пропонує негайно розпочати переговори на рівні керівників газотранспортних організацій щодо прозорої та прогнозованої процедури забезпечення європейських споживачів російським природним газом.

У своєму листі до Голови Європейської Комісії Жозе Мануеля Баррозу, Глава Української держави закликає використати всі можливості Європейського Союзу для того, щоб підтримати звернення до Президента РФ негайно розпочати переговори. Крім того, Віктор Ющенко пропонує Жозе Мануелю Баррозу з метою забезпечення повної прозорості та отримання достовірної інформації в режимі реального часу «направити спостерігачів Європейської Комісії на пункти пропуску російського газу для транзиту територією України, а також на головний диспетчерський пункт ВАТ «Укртрансгаз».

Як повідомллося раніше, з 1 січня 2009 року мало місце поступове зменшення поставок російського газу для експорту в європейські країни (з 407 млн. куб. метрів на 1 січня 2009 року до 294 млн. куб. метрів на 5 січня цього року). Неодноразово, без попередження Української сторони, мінялися напрямки та обсяги поставок через пункти пропуску газу на території України.

6 січня 2009 року поставки газу Російською стороною зменшено до 93 млн. куб. метрів за станом на 9 год. і до 67 млн. куб. метрів - на 16 год. Працює лише один із шести маршрутів транзиту російського природного газу територією України.

Крім того, Україна та інші європейські країни не були попереджені про факт припинення Російською стороною поставок газу для експорту європейським споживачам.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.