Глухонімий із сліпим. Президенти Ющенко і Медвєдєв поговорили

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 8.01.2009 01:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6432

Сьогодні ввечорі відбулися телефонні розмови на найвищому рівні. Судячи із офіційних повідомлень - діалогу практично не відбулося.

Втім, судити вам. По текстам офіційних повідомлень, в яких ми зберегли навіть стилістику.

Відбулась телефонна розмова Президента України Віктора Ющенка з Президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим, повідомила прес слуба.

У ході розмови Віктор Ющенко висловив надзвичайну стурбованість ситуацією, що склалася із транзитом російського природного газу через територію України до європейських споживачів внаслідок повного припинення Російською стороною поставок газу в Україну для експорту в європейські країни.

В.Ющенко підкреслив, що Українська сторона з метою забезпечення транзиту російського природного газу до Європи здійснювала всі необхідні заходи для нормалізації ситуації. При цьому був використаний український газ із підземних сховищ. Глава Української держави закликав Російську сторону негайно поновити поставки російського газу для європейських споживачів і запевнив, що Україна готова зробити все необхідне для забезпечення транзиту газу у наданих Російською стороною обсягах. Такими пропозиціями Україна підтверджує свою добру волю щодо забезпечення транзиту навіть до досягнення домовленостей з російською стороною щодо поставок газу.

Глава української держави наголосив на тому, що з 1 січня 2009 року Україна споживає виключно газ власного видобутку та газ, що перебуває в українських сховищах і повністю оплачений НАК «Нафтогаз України».

Віктор Ющенко запропонував Дмитру Медведєву створити відповідну комісію із залученням представників двох сторін, а також третьої сторони - європейських споживачів, яка б проаналізувала причини, які викликали кризову ситуацію, та виробила рекомендації щодо негайного повернення до нормального режиму роботи.

Президент Україну звернув увагу на те, що 30 грудня були проведені всі розрахунки за газ, спожитий у 2008 році, і тому зобов'язання України по розрахунках за спожитий газ у 2008 році є повністю виконаними.

Віктор Ющенко закликав Російську сторону повернутися до конструктивного переговорного процесу та підтвердив готовність Української сторони вести відкриті та прозорі переговори за участю представників Європейського Союзу.

Глава української держави наголосив, що позиція української влади полягає у тому, що базою для переговорів мають стати домовленості, досягнуті Президентами обох держав 12 лютого 2008 року, і взаємні зобов'язання, зафіксовані в Меморандумі між Урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 р., яким визначено принципи та порядок розрахунків між двома державами у газовій сфері.

--------------------------------------------------------------------------------
Українська делегація на чолі з Головою НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною негайно відбула для переговорів до Москви та Брюсселю.(?!)

Відбулася телефонна розмова Дмітрія Медвєдєва з Президентом України Віктором Ющенком, повідомила прес-служба.

В ході розмови Президент Росії звернув увагу Президента України на наступне:

1. Питання постачання газу для європейських споживачів і газових стосунків Росії і України не є політичним. Для Росії це питання виконання економічних зобов'язань. Але, на жаль, ця проблема стала заручником розбіжностей в керівництві України і його нездатності ухвалити адекватні рішення в ситуації, що склалася.

2. Росія не виходила з переговорів з Україною і готова до їхнього відновлення у будь-який момент. Президент Росії закликав Віктора Ющенка дати необхідні інструкції на цю тему уряду і енергетичним властям України.

3. Для відновлення постачань газу українським споживачам необхідне укладення контракту між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз» України. Ціна на газ має бути ринковою, відповідати рівню цін, що склався в Європі, на газ і визначатися за формулою ціни. Ніяких знижок і пільг не повинно бути взагалі.

4. Було звернено увагу Президента України на те, що європейські споживачі не отримали газ, що поставляється транзитом через територію України, зважаючи на протиправне привласнення газу українською стороною. Така ситуація не відповідає наявним угодам між Росією, Україною і європейськими споживачами, а також іншим міжнародним договорам.

5. Президент Росії відзначив, що боргова проблема не врегульована. Заборгованість має бути погашена українською стороною в повному об'ємі і в найкоротші терміни.

6. Для відновлення постачань газу необхідно створити контрольний механізм, який повинен включати представників двох газових компаній, представників енергетичних властей України і Росії, спостерігачів від Євросоюзу, а також представників міжнародних юридичних фірм, що забезпечують захист інтересів ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз» України.

Президент Росії закликав Віктора Ющенка до негайних дій з метою досягнення необхідних домовленостей і негайного відновлення транзиту російського газу європейським споживачам.

Розмова відбулася за ініціативою української сторони.

Замість післямови. Якщо розмова у такому вигляді дійсно мала місце, то можемо зазначити, що кожна сторона вчергове повторила короткий варіант того, що за останні дні прозвучало у медіа. При чому, як ми помітили - про взаєморозуміння не йшлося. Наразі, це повністю відповідає діалогу сліпого із глухим. Тут без третьої особи, позбавленої вад, - аж ніяк не обійтися. І високі сторони із цим - публічно погодилися.

Ми звернули увагу ще на одну дивину: виявляється урядова делегація на чолі із Головою НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною може подвоїтися й негайно опинитися і у Москві, і у Брюсселі. Якщо вірити офіціозу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.