Рада безпеки ООН вимагає негайно припинити вогонь в секторі Газа

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 9.01.2009 06:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6442

В четвер Рада безпеки ООН прийняла резолюцію 1860, що вимагає негайного припинення вогню в секторі Газа і закликає до повного відведення ізраїльських військ.

При голосуванні 14 членів РБ висловилися "за", а делегація США утрималася, що стало несподіванкою для спостерігачів. Позицію Вашингтона представляла голова Держдепартаменту Кондолізза Райс, передає агентство France Presse.

Раніше представники кількох арабських держав і керівники зовнішньополітичних відомств США, Великобританії і Франції досягли домовленості щодо тексту резолюції. Сторони певний час не могли погодитися з приводу формулювання про те, що РБ ООН "вимагає негайного припинення вогню", або ж "підкреслює термінову необхідність припинення вогню".

У результаті сторони зупинилися на формулюванні "підкреслює невідкладний характер і вимагає негайного, стійкого і дотримуваного всіма сторонами припинення вогню, що примушує до повного виведення ізраїльських сил з Гази".

У резолюції також підкреслюється необхідність забезпечити безперешкодну доставку по всій території сектора Газа гуманітарної допомоги і міститься засудження "всіх випадків насильства і жорстокості, направлених проти мирних жителів, і всіх актів тероризму".

Консультації з приводу резолюції, що стосується обстановки в секторі Газа, тривали три дні, відзначає AFP. Військова операція Ізраїлю у відповідь на обстріл своєї території, що почастішав, почалася 27 грудня, за цей час загинули понад 760 палестинців, зокрема 257 дітей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.