МЗС України: європейські гуманітарні проблеми створені Росією

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 9.01.2009 15:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6445

МЗС України вітає рішення європаламентарів щодо російської газової атаки. Водночас, зовнішньополітичне відомство наголошує - із порожньої труби тразиту газу не виходить.

Ми надаємо текст документу без змін та коментарів:

Коментар МЗС до заяви ЄС щодо українсько-російської проблеми та енергетичної безпеки

В Україні взяли до уваги заяву ЄС, оприлюднену у Празі 8 січня 2009 року, та позитивно оцінюють готовність ЄС практично долучитися до врегулювання ситуації з постачанням російського природного газу територією України європейським споживачам.

Україна усвідомлює відповідальність за забезпечення безперебійного транзиту газу своєю територією. Однак саме російська сторона, яка повністю припинила подачу газу, унеможливила його транспортування до споживачів. Росія намагається підірвати репутацію України як надійного транзитера енергоносіїв.

Вимушені констатувати, що створена російською стороною проблема набула серйозного гуманітарного виміру у багатьох залежних від поставок російського газу країнах.

Президент та Прем’єр-міністр України у зверненні від 7 січня 2009 року до керівництва Європейської Комісії наголосили, що Україна готова здійснити все необхідне для забезпечення транзиту газу до європейських споживачів, навіть за відсутності відповідних угод з російськими партнерами.

В Україні сподіваються на те, що за результатами щойно відновлених переговорів з російською стороною у найближчій перспективі вдасться забезпечити прозору та прогнозовану процедуру постачання природного газу європейським споживачам.

Україна заявляє про те, що досягнення домовленостей з Російською Федерацією на довгострокових та взаємовигідних умовах повністю відповідає інтересам усіх сторін. Ми поділяємо наполягання Євросоюзу на необхідності досягнення домовленостей, які б базувалися на міжнародно визнаних принципах.

Вітаємо готовність представників Європейської Комісії прибути в Україну та Росію для невідкладного отримання об’єктивної інформації щодо реального стану справ з газових питань.

Наступне приєднання України до Договору про Енергетичне Співтовариство засвідчує наше прагнення діяти за нормами та правилами Європейського Союзу у сфері енергетики. Спільними зусиллями ми зможемо унеможливити виникнення кризових ситуацій у майбутньому.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.