Європейські експерти вже працюють, а російського газу у трубі аж ніяк не додалося

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 9.01.2009 20:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6452

Група експертів ЄС почала свою роботу на центральному диспетчерському управлінні "Укртрансгазу" в Києві, інші - виїжджають на кордони України.

Про це повідомив прес-секретар представництва Єврокомісії в Україні Давид Стулик.

Це означає, що всі умови, погоджені лідерами ЄС, Росії та України для негайного відновлення постачання газу з Росії до європейських споживачів, дотримано. Місія європейських експертів зможе в незалежному режимі виявити та порівняти дані газових надходжень до України з даними об'ємів газу, що надійде європейським споживачам.

Група європейських експертів, що включає в себе біля 20 чоловік, складається з експертів основних газових компаній та високопосадовців Європейського Союзу. Очолює групу Філіп Корнеліс, помічник Генерального Директора Директорату Європейської Комісії з питань транспорту та енергетики.

Експерти ЄК найближчим часом відправиться до східних кордонів України для моніторингу передачі газу з Росії до України на всіх основних входах газопроводу на межі.

Про це на прес-конференції заявив заступник глави правління НАК "Нафтогаз" Вадим Чупрун.

За його словами, українська сторона наполягатиме, щоб представники ЄК періодично приїжджали до України для моніторингу ситуації по транзиту газу з Росії до Європи.

Також Чупрун підкреслив, що представники ЄК не братимуть участь у вирішенні газового конфлікту між Росією і Україною.

Крім того, заступник глави правління НАК "Нафтогаз" підкреслив, що експерти РФ вільно допускатимуться на об'єкти, які будуть моніторитися представниками ЄК.

"Ми вважаємо, що на даний момент необхідне об"ективно розібратися в ситуації, яка склалася", - відзначив він.

"На даному етапі ми просимо наступне: чітко об"ективно подивитися, чи входить газ до України, скільки його повинне входити, і скільки виходити на кордонах", - заявив Чупрун.

У свою чергу, помічник генерального директора Генерального директорату по енергетиці і транспорту Філіп Корнеліс підкреслив, що делегація ЄК, яка сьогодні прибула до України, найближчим часом закінчить складати список експертів, які також будуть моніторити ситуацію, яка склалася при транзиті газу з Росії в країни ЄС.

За його словами, ця група налічуватиме коло 20 чоловік, включаючи представників України і РФ.

Сьогодні ж відбулася телефонна розмова голови уряду Росії Володимира Путіна з прем'єр-міністром головуючої в Європейському союзі Чехії Міреком Тополанеком, який також прибув до Києва.

Як повідомляє прес-служба глави уряду РФ, Тополанек проінформував Володимира Путіна про хід створення механізмів контролю за транзитом російського газу через територію України, призначеного для європейських споживачів, а також про свій візит до Києва.

Зі свого боку Путін підкреслив необхідність швидкого завершення роботи по формуванню міжнародної багатобічної моніторингової комісії, підписанню відповідного документа і прибуттю експертів на місця.

В під час бесіди Путін і Тополанек домовилися про робочий візит глави уряду Чехії до Москви 10 січня ц.р.

Наразі експерти ЄС не повідомляли про те, що їм вдалося зафіксувати наявність російського газу у ГТС України.

Як повідомлялося раніше, Москва вперто наполягає, що транзит газу у країни ЄС припинила Україна.

За матеріалами інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.