Першими у Всесвіті були чорні дірки?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 10.01.2009 17:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6457

Астрономи вже давно намагалися зрозуміти, що виникає раніше - чорні діри чи галактики. Останні дані вчених свідчать на користь чорних дірок.

Впродовж багатьох років стосовно цього питання існувало дві теорії: або чорні дірки збирали навколо себе матерію, внаслідок чого утворилися галактики, або чорні дірки з'явилися в уже сформованих галактиках.

Згідно із останнім науковим висновком чорні діри все ж таки виникли раніше за галактики.

Це відкриття було представлено американськими астрономами на 213-ій конференції Американського астрономічного товариства в Каліфорнії.

Дослідники заявили, що в ядрі більшості, якщо не всіх галактик, включаючи Чумацький Шлях, знаходяться масивні чорні дірки.

"Схоже, що першими з'явилися чорні дірки, - заявив учасник досліджень, доктор наук Кріс Каріллі із американської Національної Радіоастрономічної обсерваторії. - Фактів, що свідчать про це, стає все більше".

Під час попередніх досліджень сусідніх галактик вчені простежили зв'язок між масою чорної діри та навколишнього її скупчення матерії, що складається із зірок і газів.

Як показують дослідження, маса чорної діри зазвичай становить одну тисячну від маси навколишнього її скупчення матерії, тобто галактики.

Ця сталість пропорції свідчить про взаємний зв'язок між двома величинами, говорять дослідники.

В останніх дослідженнях вчені використовували особливі радіотелескопи, за допомогою яких змогли відтворити перші етапи розвитку Всесвіту, який, як припускається, зародився близько 13,7 мільярдів років тому.

"Зрештою, нам вдалося виміряти масу чорної діри і скупчення матерії декількох галактик, якою вона була в перший мільярд років після Великого вибуху, - заявив співавтор проекту Фабіан Уолтер з німецького Інституту радіоастрономії Макса Планка. - Отримані дані показують, що швидше за все такої відповідності, яку ми спостерігаємо зараз, не було в ранні періоди існування Всесвіту. І є свідчення того, що першими почали збільшуватися чорні дірки ".

Кріс Каріллі заявив, що наступним завданням учених буде зрозуміти, як чорні дірки і навколишні скупчення матерії впливають на зростання один одного.

Розкрити цю загадку допоможуть нові потужні радіотелескопи, щодо створення яких зараз ведуться роботи.

Зазначимо, нещодавно астрономи виявили в центрі нашої галактики ще одну чорну дірку середньої величини, яка обертається навколо вже відомої, надмасивної Стрільця А *.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.