Україна підписала “газовий протокол”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.01.2009 13:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6460

Україна підписала протокол про допуск експертів до національної газотранспортної системи. Про це заявили прем`єр-міністри Чехії та України Мірек Тополанек і Юлія Тимошенко за підсумками переговорів, що завершилися в Києві в ніч з суботи на неділю.

«За останні два дні вдалося розблоковувати ситуацію і зараз нічого не перешкоджає відновленню транзиту газу через Україну до країн ЄС. Україна виконала всі умови, щоб Росія відновила постачання газу», - сказав М.ТОПОЛАНЕК, повідомляє УНІАН.

В той же час прем`єр-міністр Чехії зазначив, що наразі даний протокол має підписати голова Єврокомісії, яка є третьою стороною в українсько-російському газовому конфлікті.

У свою чергу, Ю.ТИМОШЕНКО наголосила, що при підписанні цього протоколу Україна керувалася 5-ма позиціями, які, на її думку, є найважливішими для України.

По-перше, за словами глави уряду, Україна була і залишається надійним транзитером і не припиняла транзиту газу до Європи.

По-друге, повідомила Ю.ТИМОШЕНКО, Україна не робила з 1 січня несанкціонований відбір газу.

По-третє, Україна не є боржником і розрахувалася з ВАТ «Газпром» за весь спожитий газ в повному обсязі.

По-четверте, Україна була ініціатором запрошення європейських експертів.

По-п`яте, «Україна була і залишається конструктивною стороною в переговорах з Росією з підписання угоди про постачання і транзит газу на 2009 рік, а якщо буде бажання, то і стратегічної угоди, заснованої на положеннях Меморандуму, підписаного прем`єр-міністрами України та Росії в січні 2008 року», - сказала Ю.ТИМОШЕНКО.

Російські ЗМІ: Підписаний у Києві протокол суперечить позиціям РФ

У Газпромі заявляють, що європейські споживачі через відбір газу Україною з початку року недоодержали більше 86 мільйонів кубометрів блакитного палива. Протокол про контроль за транзитом російського газу через Україну, підписаний сьогодні вночі в Києві, суперечить ключовим позиціям Росії щодо газового питання, стверджує агентство РІА “Новости”

Так, у документі говориться, що Україна була й залишається надійним транзитером, вона не припиняла транзиту газу в Європу й не проводила з 1 січня несанкціонований відбір газу. Крім цього, Київ не є боржником і розрахувався з Газпромом за весь спожитий газ у повному обсязі.

"Тим часом, зазначені положення документу суперечать позиціям Москви, - стверджує агентство, - Російська сторона заявляє, що Україна в ніч на 7 січня повністю перекрила поставки транзитного газу, що й змусило Газпром призупинити поставку транзитного газу на територію України".

У Газпромі заявляють, що європейські споживачі через відбір газу Україною з початку року недоодержали більше 86 мільйонів кубометрів блакитного палива.

При цьому, відповідно до позиції Газпрому, за Україною залишається заборгованість за вже отриманий у листопаді й грудні 2008 року газ.

Крім того, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко сьогодні заявила, що Україна з 1 січня використовувала власний технологічний газ для прокачування природного газу в Європу. "За сьогоднішніми розрахунками цей обсяг перевищує 70 мільйонів кубічних метрів газу, які Україна віддала, щоб стабілізувати транзит", - уточнила вона.

У той же час, раніше російське керівництво заявило, що Україна - відповідно до умов транзитного контракту - повинна забезпечувати технічний транзит російського газу із власних ресурсів.

Газпром поки не оприлюднив офіційний коментар у зв'язку із сьогоднішнім підписанням протоколу про контроль за транзитом російського газу через Україну.

Газпром втрачає 120 млн. доларів щодня

Втрати Газпрому від припинення транзиту газу через Україну сягають 120 мільйонів доларів на день, пише газета “Ведомости”

"У перший тиждень газової війни прямі втрати Газпрому були невеликі: з 1 по 6 січня вони склали близько 40 мільйонів доларів", - підрахував директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. "А от з 7 січня концерн втрачає близько 120 мільйонів доларів щодня", - цитує видання слова експерта.

Газета нагадує, що добовий виторг Газпрому в першому півріччі 2008 року становив близько 200 мільйонів доларів.

"Підсумки газової кампанії такі: Україна залишилася без газу, Росія - без транзиту, і обидві швидко втрачають обличчя перед замерзаючою Європою", - цитує РІА "Новости".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.