Show must go on! Замість виконання контрактів Москва висуває нові умови

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 11.01.2009 18:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6463

Як і очікувалося, підписання газового протоколу для Москви - не більше за фількину грамоту. Сьогодні Президент РФ Дмітрій Медвєдєв оголосив дві умови відновлення транзиту російського газу через Україну.

"Наша позиція по діях в ситуації, що виникла в результаті протиправних вчинків України, - крадіжки газу, яка продовжувалася в результаті достатнього тривалого часу, залишається колишньою", - заявив Медвєдєв на робочій зустрічі з першим віце-прем'єром Ігорем Сечиним.

"Ми відновимо транзит тільки за наявності двох умов", - підкреслив президент і пояснив, що перша умова - "це наявність підписаного всіма сторонами документа, який текстуально відповідає документу, підготовленому, узгодженому і підписаному російською стороною". Другою умовою, за словами глави держави, є "реальна присутність спостерігачів в місцях, де здійснюватиметься контроль - на українських кордонах і біля підземних сховищ газу".

"За наявності цих двох умов буде здійснено відкриття транзиту. Ми готові зробити це як тільки всі умови будуть виконані. Чим швидше це буде зроблено, тим простіше буде вийти з цієї ситуації, яку створила для європейських споживачів і всіх учасників цього процесу Україна", - вказав Медвєдєв.

Він попросив Сечина "надалі керуватися саме цим і регулярно доповідати про ситуацію".

Якщо Україна крастиме газ, його знову відключать

Президент Дмітрій Медвєдєв також попередив, що випадку крадіжки газу Україною Росія зменшить або взагалі знов зупинить його транзит.

"Навіть у разі відновлення транзиту ми виходитимемо з того, що якщо спостерігачі виявлятимуть зникнення газу, тобто його протиправне привласнення або, простіше, крадіжку, на цей же об'єм зменшуватиметься транзит", - заявив він під час зустрічі з Сечиним.

"Якщо ж це продовжуватиметься безперервно, то це може спричинити нове припинення транзиту", - підкреслив Медвєдєв. "Я хотів би, щоб всі про це пам'ятали, пам'ятали всі учасники процесу", - сказав він.

Нагадаємо, підписаний напередодні російської і парафований головуючою в ЄС чеською стороною протокол передбачає створення міжнародної комісії за участю представників "Газпрому", "Нафтогазу України", міністерств енергетики обох країн, Єврокомісії і незалежних експертів, представників компаній-споживачів природного газу з Росії - французькою "Газ де Франс", німецьких "Рургаз" і "Вінгаз", чеської "RWE Transgas", словацької SPP, австрійської "Еконгаз", італійської "ЕНІ", норвезької "Статоїл Гидро", компаній з Болгарії, Греції, Молдови і Франції.

Сторони, згідно документу, повинні призначити експертів, не більше 25 чоловік з кожного боку, і повинні інформувати один одного про вибраних експертів. Протокол передбачає, що Росія і Україна "гарантують повний і необмежений доступ спостерігачів на наступні об'єкти: підземні сховища газу і газовимірювальні станції (ГВС) "Орловка", "Теково", "Берегово", "Ужгород", "Дроздовичи" на території України, на території Росії - на ГВС "Сохрановка", "Суджа", "Пісаревка", "Валуйки", "Платово", а також на ГВС на території ЄС і прикордонних з Україною країнах.

Документ передбачає, що всі фінансові витрати, пов'язані з діяльністю спостерігачів, мають бути покриті стороною, що направляє спостерігачів. Інформація, зібрана спостерігачами, повинна, в режимі реального часу, передаватися до Москви, Брюсселя і Києва.

Від “Аратти”: вже стало очевидним, що у Кремлі відчайдушно тягнуть час, відтягуючи момент, коли доведеться відкривати газогони.

Всі ці так звані умови - більше нагадують гру хлопчаків у пісочниці, ніж позицію керівника наддержави, якою сама себе вважає Росія.

Наразі, твердження про крадіжки газу - вже сприймаються, у кращому разі, як анегдот, а в гіршому - як марення тяжко хворої людини. Бо жодного доказу - так і немає, як і немає ні зверень у суд, ні, тим більше, рішень судів, які б це підтвердили.

І є очевидний факт невиконання Москвою її контрактних зобов'язань. Чому? Та, напевно, тому, що виконати їх просто неможливо із причини відсутності товару. І в цій ситуації йде примітивна гра у бюрократичні наперстки, аби розвести європейців та уникнути виплати штрафних санкцій.

Бо у разі програшу, останню імперію чекає крах. І фінансовий, і політичний.

У будь-якому разі нам, українцям, треба терміново від слів переходити до конкретної справи - злізти, врешті, із російської труби. Проте, саме в цьому напрямку наші державні керманичі аж ніяк не рухаються, вперто намагаючись лобом пробити зачинені двері у порожню крамницю.

За матеріалами російських інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.