У СП назвали вартість стратегічного партнерства із Москвою

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 12.01.2009 13:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6467

У підсумку “братніх” відносин у газовій сфері українські платники податків щороку дарувала Росії не менше $4 млрд.

Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський наголосив, що міф про те, що Росія по-братньому, тобто «собі у збиток» допомагала Україні пільговими цінами на природній газ, не відповідає дійсності.

Про це свідчить аналіз динаміки ціни російського газу для України, плати за транзит російського газу територією України та його зберігання в підземних газосховищах України. Порівняння не на користь України, тобто на так званих пільгових цінах ми втрачали суттєво більше, аніж російські партнери.

«Так, Україна у 2007 році протранспортувала 112,1 млрд.кубометрів російського газу за тарифом 1,7 дол. за 1 тис.кубометрів на 100 км. Середньоєвропейський тариф складає близько $4,7( за оцінками західних експертів $7 - Ататта). У результаті лише в 2007 році Україна втратила $3,6 млрд. ( за західними оцінками - приблизно $8 млрд. - Аратта)

Окрім того, за рахунок пільгової ціни для російських партнерів за послуги українських підземних газосховищах ми втрачаємо додатково ще близько $0,3–0,5 млрд. щороку», – зазначив Богдан Соколовський.

«З огляду на такий реальний стан речей стає зрозуміло, чому російські партнери усіляко намагаються уникнути підвищення до ринкового рівня тарифу за транспортування газу територією України. Адже додаткових $4 млрд. платежів Україні для «Газпрому», який вже зазнає серйозних фінансових проблем, будуть не підйомними», – звернув увагу Уповноважений Президента України.

Замість післямови. Ми вже давно стало помічати, що говорячи про ринкоі ціни, кремлівські діячі, в силу свого світогляду, мають на увазі звичайні базарні, тобто такі ціни, про які добазарилися на сходняку.

Бо ніяким ринком там й не пахне, - через відсутність такого. І насправді, який ринок може взагалі бути за наявності одного мнополіста?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.