Марсохід NASA став рекордсменом

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.01.2009 13:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6473

Opportunity, один з двох зондів NASA, які з січня 2004 року працюють на Марсі, готовий зробити найтриваліший переїзд в історії дослідження космосу: апарат покинув кратер Вікторія і тепер його кінцевим пунктом є кратер Ендевор.

Марсианський пейзаж, відзнятий марсоходом

За земним мірками дистанція невелика - всього 13 кілометрів.

За п'ять років роботи на Марсі апарати передали на Землю понад 250 тисяч фотографій, а також підтвердили дані, отримані в результаті експедиції 1976 року, коли на Червону планету висадилися два американські апарати Viking: життя на Червоній планеті немає.

Настільки тривалу працездатність марсоходів дослідники пояснюють тим, що на Марсі постійно вирує сильний вітер, який очищає їхні сонячні батареї від пилу.

Іншим примітним відкриттям, зробленим апаратом NASA, є знахідка дуже чистої кремнієвої породи, яка залишилася від давнього гарячого джерела. Це стало основним доказом того, що мільярди років тому Марс був придатний для існування живих істот: на ньому була вода і досить потужна атмосфера.

Тому сучасні дослідження Червоної планети спрямовані саме на пошуки залишків примітивних форм життя і на встановлення причин тієї катастрофи, через яку Марс став непридатним для проживання, зазначають вчені.

До того ж наразі триває підготовка масштабного проекту Mars Science Laboratory, в рамках якого на Марс планують відправити більший зонд, оснащений усілякими датчиками та обладнанням для буріння.

Апарат повинен буде досягти поверхні планети в 2012 році. У перспективі вчені також збираються запустити на Марс пристрій, здатний доставити на Землю зразки ґрунту Червоної планети.

Днями повідомлялося, що в недалекому майбутньому NASA створить постійну базу на Місяці, відправляючи туди по дві місії на рік і створюючи умови для польоту людини на Марс до 2035 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.