Нова перемога бюрократії

Автор/джерело -  © Євген НІКОЛАЄВ, «Контракти»



Дата публiкацiї - 8.08.2006 19:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=648

Україну в особі Держфінпослуг виключили з Міжнародної асоціації страхового нагляду (IAIS) за несплату членських внесків.

Відсутність грошей ні при чому: сума внеску, по суті, копійчана — менш ніж $15 тис. за два роки. Просто протягом двох років її не могли сплатити. Ліга страхових організацій, зацікавлена в отриманні від IAIS інформації, хотіла заплатити, але сама зробити це не мала права, оскільки IAIS — міждержавна асоціація.

Платити повинен був Держфінпослуг, але Кабмін довгий час не включав відповідну статтю видатків до бюджету підзвітної установи. Коли Кабмін нарешті дав добро, втрутилися Рахункова палата та МЗС, зазначивши, що Держфінпослуг таки не може сплатити членський внесок, бо IAIS — нібито не міжнародна, а приватна організація. Доки українські державні відомства неспішно з’ясовували форму власності міжнародної організації, та, не дочекавшись внеску, виключила країну зі своїх лав. У підсумку Україна не має можливості користуватися інформаційними ресурсами IAIS з даними про законодавство понад ста країн у сфері страхування. Утім, вже почалися переговори про відновлення членства України в асоціації, але механізм оплати членських внесків досі незрозумілий.

Про конкуренцію

Конкуренція — перший принцип, згадуваний німцями, які розповідають про те, як їхня країна відновлювалася після Другої світової війни. Не випадково післявоєнний шлях Німеччини вважають зразком економічного дива. Але в нашому суспільстві (особливо у сфері державної діяльності) не процвітає філософія конкуренції, що встановлює чіткі критерії ефективності функціонування будь-якого існуючого в державі суб’єкта. У конкурентних умовах завданням є перемога в боротьбі. Підприємство прагне отримати прибуток, розвиватися і досягти лідерства на ринку. Партія — завоювати довіру людей, щоб прийти до влади. Влада — не втратити цю довіру, оскільки будуть наступні вибори, і. т. д. У радянських же умовах для суб’єкта головне — не порушувати роботу системи загалом. Прибуток і довіра виборців нікого не хвилюють.

Бюрократія ховає ініціативу, тому що та загрожує догматизму, на якому й побудовані радянська і тепер уже пострадянська системи. Державний апарат виявився нездатним за два роки вирішити просте питання, пов’язане з наданням певних повноважень підлеглій організації. Бюрократія перемогла навіть властиве пострадянським чиновникам благоговіння перед іноземцями. Членство в міжнародній організації не стало достатнім аргументом, здатним вплинути на існуючий десятиліттями механізм ухвалення державних рішень. Зробимо другу спробу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.