Напередодні Нового року помер український археолог Борис Михайлов, дослідник “Кам’яної Могили”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.01.2009 02:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6482

27 грудня 2008 року помер Борис Дмитрович Михайлов, український археолог, директор і багаторічний дослідник Національного історико-археологічного заповідника “Кам’яна могила”.

Борис Дмитрович Михайлов

Борис Дмитрович народився 26 березня 1936 р. у Мелітополі, закінчив Харківський державний університет, був організатором і учасником багатьох археологічних експедицій у Північне Приазов’я.

Він працював у Мелітопольському краєзнавчому музеї, в 1971-1986 рр очолював його. Перу Б. Михайлова належить понад 80 наукових праць, найбільш значна з яких - "Петрогліфи Кам’яної Могили" (три видання 1994, 1999, 2004).

В 1991 році Борису Михайлову присвоєно звання "Заслужений працівник культури", він нагороджений орденом "За заслуги" 3-го ступеню (2008).

Борис Дмитрович пішов від нас на 72 році життя в реанімації після тяжкої операції. Але за його досягнення та патріотизм до рідної землі – в серцях він буде жити вічно.

Біографія

Б.Д.Михайлов народився 26 березня 1936 року у місті Мелітополі на Запоріжжі. Він закінчив Харківський державний університет і одержав спеціальність історика. Археологією почав займатися з 1961 року, був учасником багатьох археологічних експедицій Інституту археології АН України у Північному Приазов’ї та Донбасі.

Музейною справою почав займатися у Мелітопольському краєзнавчому музеї з листопада 1970 року, спочатку старшим науковим співробітником, а з вересня 1971 року – директором цього музею.

За час перебування на цій посаді зробив значний внесок в музейне будівництво міста Мелітополя і районів Запорізької області. Під його керівництвом пройшло “третє народження” краєзнавчого музею, коли було вперше збудовано експозицію на високому науково-методичному і естетичному рівні. Було створено філії міського музею на “Кам’яній Могилі”, у м. Токмак, м. Михайлівка, а також у сільській місцевості збудовано більш як 50 народних музеїв.

За ініціативою Б.Д.Михайлова Рада Міністрів, Міністерство культури України і Запорізьке обласне управління культури 12 лютого 1986 року прийняло рішення про створення на унікальній пам’ятці “Кам’яна Могила” державного історико-археологічного музею-заповідника, де його було призначено першим директором.

Б.Д.Михайлов 45 років займався науково-дослідницькою роботою в галузі вивчення наскельних зображень Кам’яної Могили, археологічних пам’яток – від епохи пізнього палеоліту до епохи бронзи і більш пізнього часу.

Слід зазначити відкриття та вивчення Б.Д.Михайловим перших пам’яток епохи пізнього палеоліту у Північно-Західному Приазов’ї (Каштаєва Балка та Секіз-І), дюної стації раннього неоліту (с. Прилуківка на р. Молочна), поселення неолітичного часу (с. Семенівка), розкопки курганів епохи міді-бронзи та відкриття нових 17 гротів та печер з петрогліфами на Кам’яній Могилі.

Результатом багатьох досліджень у Північному Приазов’ї було надрукування наукових публікацій у академічних та університетських виданнях України та інших країн СНД. Б. Д. Михайлов – учасник багатьох наукових міжнародних археологічних конференцій. В 1993 році був учасником 51-ї Північноамериканської антропологічної конференції у Канаді (м. Саскатун). У 1994 році видав монографію „Петрогліфи Кам’яної Могили”, де були вивчені семантика, хронологія та інтерпретація стародавніх малюнків (була перевидана в 1999 та 2005 роках).

У 1991 році Б.Д.Михайлову Указом Президії Верховної Ради України присвоєне почесне звання “Заслужений працівник культури”. В 2005 році захистив дисертацію на тему „Петрогліфи Кам’яної Могили” і здобув вчений ступінь доктора філософії в галузі історії.

У 2003 році було видано фотоальбом “Кам’яна Могила” – світова пам’ятка стародавньої культури в Україні”, яка стала книгою року – 2004. Напередодні свого ювілею, в 2006 році закінчив нову монографію “Священний шлюб у духовній культурі древніх народів Євразії”. Також багато часу віддавав будівництву музейного комплексу, який було урочисто прийнято Президентом України В.А. Ющенком.

У 2008 році Президентом України присвоєно статус Національного історико-археологічного музею-заповідника “Кам’яна Могила”, де представлені унікальні речі та малюнки стародавніх людей від епохи пізнього палеоліту до епохи бронзи, кіммерійського, скіфського та сарматського часу.

Наукові здобутки Б.Д. Михайлова у вивченні стародавньої історії Північного Приазов’я та збереження унікальної пам’ятки “Кам’яна Могила” привертає увагу не тільки вчених України, країн СНД, а й вчених Сходу та Заходу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.