Москва грає у російського підкидного дурника. Регулярно підкидаючи тупеньку дезу

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 14.01.2009 20:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6489

У Москві триває шоу для дурників, очевидно у розрахунку на те, що ЄС не має фахівців, здатних це зрозуміти.

Гапромівці пояснили врешті свою настирливість щодо бажання експортувати газ у ЄС саме через Суджу.

Необхідність подачі газу у напрямку України через газовимірювальну станцію "Суджа" обумовлена тим, що цей маршрут був визначений основним для транзиту газу в балканському напрямку в документах 2008 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", а також тим, що цей маршрут є найкоротшим, заявив представник управління інформації "Газпрому".

Раніше глава "Нафтогаза України" Олег Дубина заявив, що компанію не влаштовує пропонований варіант маршруту, оскільки транспортування по ньому може привести до відключення газопостачання ряду регіонів України. Віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін повідомив в середу, що українська сторона пропонує Росії прокачати газ через ГВС "Писарівка" і "Валуйки".

"У діючих документах і узгоджених ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" в 2008 році цей маршрут визначений як основний для транзиту газу в балканському напрямі. Газопровід Єлець-Кременчуг-Кривий-Ріг-Ананьєв-Тираспіль-Ізмаїл - найкоротший шлях постачання газу балканським країнам, де склалася найскладніша ситуація із забезпеченням паливом із-за припинення Україною транзиту газу в Европу", - сказав представник "Газпрому".

Також через ГВС "Суджа" проходить найбільший транзитний коридор постачань російського газу в Европу, по якому традиційно поставляється основний експортний об'єм через Україну. Через "Суджу" проходять газопроводи максимальної продуктивності діаметром 1420 міліметрів.

"В результаті "Суджа" дозволяє подавати на вході в ГТС України в 2,5 разу більше газу, ніж через решту експортних ГВС разом узятих", - додав представник управління.

Непридатність газовимірювальних станцій "Валуйки" і "Пісарівка" для постачань російського газу в Европу через Україну "Газпром" пояснює тим, що ці станції не є експортними. Зараз же, у відсутність контракту на постачання російського газу самій Україні, зараз йдеться тільки про організацію транзиту до Європу.

"ГВС "Валуйки" не використовується для подачі газу на експорт і орієнтована на внутрішнє споживання України. Наразі через ГВС "Валуйки" постачання газу на експорт не може здійснюватися унаслідок потоків газу в газпроводах України і технічного стану газопроводів, по яких теоретично ці постачання могли б здійснюватися", що склалися в системі, - сказав представник газового монополіста.

Він додав, що ГВС "Писарівка" не може бути використана для постачань газу на Балкани.

Замість післямови. Між тим, українська сторона наполягає не на так званих експеримантах, а бодай затвердженому графіку транспортування хоча б на місяць. Насамперед, це потрібно, аби завтра росіяни несподівано не змінили точки подачі газу та маршрути.

Не треба зайвий раз пояснювати, що такі ігри можуть спричинити техногенну катастрофу.

За даними "Нафтогазу" які є у нашому розпорядженні, середньодобова кількість газу, яка помпувалася через ГВС "Суджа", де діаметр труби 1400, становив більше 200 млн. кубометрів, тобто той обсяг, який зараз росіяни пропонують Європі - мізерний для такого газогону. Для того, щоб встановити у ньому тиск 80 атмосфер на усю довжину, потрібно технологічного газу більше, ніж пропонується для транзиту. Газу, який росіяни, як слід розуміти, мають бажання вилучити із опалення помешкань громадян, лікарень, пологових будинків в Україні. При чому, - само-собою зрозуміло, - на халяву.

Твердження про те, що ГВС "Валуйки" і "Писарівка" не використовувалися для транзиту на Балкани і Молдову - є брехня, розрахована на російських журналістів, яким газпромівці швидкоруч зробили туфтову мапу.

Як засівдчують документи, надані і ЄС, і українським журналістам ще задовго до так званого російського "експерименту", якраз цим маршрутом, який є найкоротшим, і здійснювалося помпування у напрямку Молдови, Болгарії та Балкан - через ГВС "Орловка" у обсязі 72-76 млн. кубометрів.

З ГВП "Суджа" є гілка із трубою 1200, яка використовувалася за маршрутом помпування на ГВС "Берегово" ( до 40 млн. кубометрів) та "Теково" ( до 4-5 млн. кубометрів) які через Румунію живлять газогони у південному напрямку, тобто у бік Балкан. Проте, на цей маршрут газпромівські "експерементатори" й не згадали. Мабуть випадково.

Не зрорзуміло тільки одне - невже у Москві вважають усіх ідіотами?



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.