На Сумщині з`явився новий заповідник

Автор/джерело -  © Олена Адаменко, «Данкор online»



Дата публiкацiї - 8.08.2006 20:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=649

Днями визначні пам`ятки Роменського і Недригайлівського районів стали державним історико-культурним заповідником «Посулля».

Останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський

До нього увійшли Роменський краєзнавчий музей, скіфські кургани, пам'ятник останньому кошовому отаману Запорізької Січі Калнишевському і дерев'яна церква Святої Трійці, яку зараз відроджують на батьківщині Калнишевського (с. Пустовійтівка).

Заповідник був створений постановою Кабміну від 26 липня 2006 року. Документ прийнятий в рамках виконання розпорядження Президента «Про заходи з увічнення пам'яті останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського».

Управляє заповідником, згідно з постановою Кабміну, Сумська облдержадміністрація, яка до 2008 року повинна розробити генеральний план його розвитку.

Нагадаємо: Петро Калнишевський народився 1691 року в з. Пустовійтівка Роменської сотні Лубенського полку. Юнаком потрапив на Січ. В 1762 козацька рада вибирає його кошовим отаманом Запорізької Січі. В 1775 році російські війська оточили Січ. Калнишевський пішов на переговори, намагаючись вирішити конфлікт без кровопролиття, але був схоплений, закутий в кайдани і відправлений до Москви, а потім засуджений до довічного ув’язнення в Соловецькому монастирі, де і помер в 1803 р.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.