Маніакальна ідея. Росіянам не дає спокою українська труба

Автор/джерело -  © УНІАН-Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 15.01.2009 15:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6492

Росія ініціює створення газотранспортного консорціуму за участі РФ, України і ЄС. Вчергове.

Про це сьогодні на прес-конференції в Москві сказав голова Комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Костянтин Косачов.

“Ми запускаємо ідею відтворення газотранспортного консорціуму, але вже на ширшій, тристоронній основі – Росія, Україна і ЄС. У мене є відчуття, що наші європейські партнери цією ідеєю дуже серйозно зацікавилися. Розраховуватимемо, що Україна теж серйозно розмовлятиме на цю тему, а не відмахуватиметься», - сказав Косачов.

За його словами, Росія не намагається через українську ГТС забезпечити політичний контроль над Україною.

“Наші спроби домовитися з українською стороною хоча б про спільну експлуатацію пов`язані з тим, що ГТС України, на відміну від російської, білоруської, польської і багатьох інших, як і раніше знаходиться у винятковій власності держави. Ми всі пам`ятаємо соціалістичні часи, коли все належало державі, і тим самим приходило в непридатність тому, що не було реального господаря», - підкреслив Косачов.

Він зазначив, що українську ГТС НАК «Нафтогаз» орендує у держави, і тому не вкладає в неї гроші, а держава не має фінансової можливості.

“Це означає, за оцінками наших фахівців, що ГТС України поступово приходить у занепад. Як її побудували за радянських часів, так вона й експлуатується. Рано чи пізно це приводитиме до техногенних катастроф, що поставить транзит російського газу в Європу під велике питання не тому, що Україна і Росія не змогли домовиться, а через її технічний стан», - сказав він. Косачов підкреслив, що саме тому РФ пропонує Україні спільну експлуатацію.

Від “Аратти”: цікаво, чи російські політикани хоч колись кажуть правду? Чи у народні обранці відбирають виключно із розумовими патологіями?

По-перше, навіть експерти ЄС вже зафіксували документально факт - українська ГТС не тільки у доброму технічному стані, а й обладнана найсучаснішою вимірювальною технікою та іншими засобами і нічим не поступається ГТС розвинених країн.

По-друге, "Нафтогаз" нічого і ні в кого не арендує. ГТС передана у його користування та технічне обслуговування. До речі, на модернізацію і поточні ремонти ГТС заробляє сама, за рахунок надання транспортних послуг, в тому числі й транзитних. За оцінками фахівців, ГТС - це високотехнологічне й прибуткове підприємство яке належить до "Газтрансу України". Ніхто, хіба що окрім кремлівських політиканів, жодного разу не казав про його збитковість та поганий стан.

По-третє. Із приводу техногенних катастроф на газогонах, так тут впевнено тримає першість Росія, і українці просто неконкурентоздатні. Отже, навіть із огляду безпеки експлуатації, нам і європейцям варто подумати, чи потрібен такий партнер, який не може догледіти за власним майном.

І наостанок ми, від народу, можемо запропонувати росіянам звенути увагу на "Газпром" аби на його прикладі ми побачили саме ефективність приватизації у цій сфері. Бо, якщо вірити пану Косачову, у "Газпромі" коїться суцільний бидлам, бо там немає реального приватного хазяїна. Отже, й європейцям теж наука - газу в них немає лише тому, що "Газпром" - російська державна монополія. І ми, разом із Косачовим, абсолютно переконані - справжній власник, а не чиновник із Кремля, ніколи б нікому не перетнув трубу і не брехав цілодобово. Бо для бізнесмена - його ім'я - це найбільший капітал.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.